maandag 29 april 2013

Blog van de week

Een tijdje was het vanwege allerlei andere dingen stil op haar blog. Maar ze is er weer "onze" Klazien, al heel lang trouwe medewerker van het Quiltersgilde.
En daarom deze week een kijkje bij haar op het blog Quilt Kwebbels. Zo kun je lezen dat er al een idee is voor het volgende midweek en het quiltweekend van het Quiltersgilde.....




Je kunt wel zien wat haar favoriete kleur is.....
Veel plezier bij het lezen van de blogverhalen van Klazien.

Rose-Anne

donderdag 25 april 2013

Elke week een jaar: 1989


Met een kopje koffie erbij zit ik weer een jaar Quiltnieuwsen door te bladeren. Het is altijd weer een verrassing wat ik tegenkom. Het blad en de vereniging worden steeds volwassener. En aan het eind van dit jaar zijn er 2500 leden!! 

Zo vlak voor de troonswisseling een wel heel leuk artikel in het Quiltnieuws van juni 1989. Er wordt een quilt gemaakt en aangeboden aan Koningin Beatrix ter ere van haar 50ste verjaardag. Twaalf commissarissen van de Koningin moeten een jasje inleveren!!
de twaalf commissarissen quilt

Door het grotere aantal leden is de vraag naar boeken uit de bibliotheek ook groter. Daarom wordt besloten de uitleentermijn te verkorten. Daardoor worden de wachttijden korter.
uitleentermijn wordt 4 ipv 6 weken

woensdag 24 april 2013

Expo Veldhoven

Het seizoen met quiltshows is weer begonnen! 3 t/m 5 mei is er in Veldhoven een bijzondere expositie te zien met alleen maar gast-quiltkunstenaars onder de naam Expo Veldhoven (de OEQC is naar oktober verschoven).


Hier is het volledige programma te vinden:


Onder de exposanten ook twee markante Quiltersgilde leden die helaas inmiddels zijn overleden, Ina Klugt en Colette Berends. Beide worden met een overzichtstentoonstelling van hun werk geëerd. En daarnaast nog een heel rijtje bekende namen, nationaal en internationaal!

Ik hoop dat in Veldhoven zoveel mogelijk mensen nog één keer kunnen genieten van het werk van beide vrouwen die niet alleen prachtige dingen maakten maar ook de liefde voor stof en quilten aan zoveel mensen hebben overgebracht!

NB. Ook het Quiltersgilde is te vinden met een informatiestand op Expo Veldhoven!

dinsdag 23 april 2013

Algemene Ledenvergadering: een foto impressie


een lekkere volle zaal in Nijkerk


Petra Prins

lekkere lunch

nieuw bestuurslid Rose-Anne de Haan
Hieronder enkele foto's van de verzameling antieke quilts van Petra Prins, waar we van mochten genieten. Aanraken was geen probleem!! En dat hebben we allemaal gedaan. Het was een geweldige middag.





aanraken geen probleem!! dat was genieten
Rose-Anne

maandag 22 april 2013

Blog van de week

Deze week gaan we naar het noorden van het land, naar Klaske. Wel een Nederlandse blogger, maar een echte Friesche!! Google translate is misschien soms handig bij het lezen van haar blogverhaaltjes.....


Veel plezier bij het lezen van de verhaaltjes van Kitty-Quilt.

Fijne week!!

Rose-Anne

zaterdag 20 april 2013

Art quilts

Vandaag heb ik 2 prachtige art quilt tentoonstellingen bezocht,.

In Middelbeers exposeert Texui in het Oude Kerkje aan de Willibrordstraat 25. Morgen nog te bezichtigen van 13.00 - 17.00 uur. Prachtige art quilts in een sfeervolle omgeving.



In het Breda's Museum kunt u de expositie van de European Art Quilts bewonderen.  Ook zeer de moeite waard!.

Voor meer informatie kijkt u op onze website: www.quiltersgilde.nl bij exposities binnenland.

donderdag 18 april 2013

Elke week een jaar: 1988

Het eerste lustrum van het Quiltersgilde werd gevierd met een speciale bijlage bij het herfstnummer van Quiltnieuws.
En bij het 6de lustrum dit jaar hebben we natuurlijk ook een aantal leuke extraatjes voor onze leden: de lustrum postzegel, het notitie blokje en er komt nog meer.....

extra bijlage bij nr 17
Ter gelegenheid van het dit lustrum werd er een wedstrijd uitgeschreven. Een oproep voor originele blokken, dus geen bestaande patronen. En er waren mooie prijzen te winnen!!

maandag 15 april 2013

Blog van de week

Het Quiltersgilde heeft een heleboel leden in Nederland en enkele Nederlandse leden in het buitenland. Maar er zijn ook buitenlandse leden in het buitenland. Deze week gaan we naar Duitsland en nemen een kijkje bij Martina.


Martina doet ook mee met allerlei projecten die gestart worden in Nederland, zoals de huisjes vorig jaar en de hartjes dit jaar. Op haar blog kun je lezen hoe dat komt : Martina bezoekt de regiodagen in Limburg.....  Kijk maar eens op Martinas Quiltwelt.


De wereld is door de communicatie via internet veel kleiner dan vroeger. Het is nu zo gemakkelijk om het werk van buitenlandse quilters te bewonderen!
Veel leesplezier,

Rose-Anne

zaterdag 13 april 2013

Voorbereidingen voor de Algemene Tentoonstelling in Alkmaar




De voorbereidingen voor de grote tentoonstelling van onze leden verkeren op dit moment in een hectische fase. Zo hebben we het eerste overleg met de vrijwilligers voor de werkgroepen achter de rug. Om iedereen zo in te delen dat het werk goed wordt uitgevoerd en er ook nog voldoende rustmomenten zijn in de 9 (werk)dagen van de ATT, valt nog niet mee. Maar het is gelukkig rond en alle werkgroepen zijn voorzien van zowel ervaren, als nieuwe enthousiaste mensen die zich gaan inzetten om van de tentoonstelling in Alkmaar een succes te maken.


Een ander belangrijk punt is het aantal aanmeldingen voor de tentoonstelling. Van onze voorgangers hebben we begrepen dat dit altijd weer spannend is; komen er wel genoeg aanmeldingen? Tot 1 mei hebben de leden nog de tijd om in te zenden, daarna gaat de selectiecommissie aan de slag om een keuze te maken. Welke quilts wel en welke vallen dit keer af.
Veel leden willen niet (meer) insturen omdat ze een keer zijn ‘afgewezen’. Dat is jammer, want een afwijzing betekent niet meer dan ‘niet geselecteerd’. En dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld dat er een overvloed aan quilts zijn in het genre dat jij hebt ingestuurd. En dan moeten er keuzes gemaakt worden. Doel van de tentoonstelling is een breed overzicht van het werk van onze leden dus willen we graag in alle categorieën quilts laten zien. En dan wordt soms een heel mooie quilt in de ene categorie niet geselecteerd en een veel minder mooie in een andere categorie wel.
Maar dames (en heren), laat u daar toch niet door weerhouden. Zorg dat u voor 1 mei uw inzending (klik) voor elkaar hebt, dan maakt u in ieder geval een kans. Anders heeft u zichzelf al bij voorbaat ‘afgewezen’ en dat zou toch jammer zijn?

Met vriendelijke groet,
Inge van Koningsveld namens ATT-cie 2013 

donderdag 11 april 2013

Elke week een jaar: 1987


Zoals het jaar 2013 voor sommigen het "hartjesjaar" is, was de eerste omslag foto van 1987 ook in de ban van de hartjes. Een actie genaamd: 100 harten plan. Allemaal georganiseerd door Marieke Dijkers voor de hartstichting.

harten-vier
 Het organiseren van busreizen naar de Algemene Tentoonstelling gebeurde al in 1987. Nu gebeurt dat ook nog wel, maar dan op persoonlijke titel en niet meer door het Quiltersgilde. En dat blijft altijd gezellig, zo'n busreisje toch?

dinsdag 9 april 2013

Oproep Art Quilts voor ATT

In september gaat de jubileumtentoonstelling van het Quiltersgilde plaatsvinden van 6 t/m 11 september 2013 in Alkmaar met als thema 'Parade'.



Artquilts Expositie ATT Quiltersgilde 2012

Natuurlijk zou het leuk zijn als alle 'stromingen' ruim vertegenwoordigd zijn op deze jubileumtentoonstelling. Daarom hier een speciale oproep voor Art Quilts die op dit moment nog wat ondervertegenwoordigd zijn bij de inzendingen.

Een quilt is een art quilt als deze voldoet aan de volgende omschrijving:

De nadruk ligt op een eigen, origineel ontwerp, concept, idee of gevoel, uitgedrukt in textiel; in combinatie met een visueel aantrekkelijke uitvoering.

Alle materialen/technieken zijn toegestaan, inclusief hand- en/of machinequilten.

Voor art quilts vindt een afzonderlijke jurering plaats. Denk om de volgende voorwaarden:

1. Tweedimensionale werken: minimale omtrek 300 cm., maximale omtrek 250x250 cm;
2. Driedimensionale werken: minimaal 75x75x75 cm.; maximaal 100x100x100 cm;
3. Het werk moet deels diverse lagen bevatten [minimaal 3] en voornamelijk uit textiel bestaan;
4. Met de foto’s en het inschrijfformulier ook graag een proefstuk mee sturen.

Onder deze link is het aanmeldingsformulier te vinden voor Art Quilts, inzenden net als voor de andere quilts, voor 1 mei a.s.!

maandag 8 april 2013

Blog van de week

Deze week vraag ik jullie aandacht voor het blog van Hannie de Beer. Zij maakt prachtige quilts en ik hoop dat jullie hierdoor geinspreerd raken. Zeker ook de art quilters onder jullie, wij kunnen nog wel wat inzendingen in deze categorie gebruiken voor onze Algemene Tentoonstelling in Alkmaar.


Geniet van dit mooie blog aan het begin van een mooie nieuwe week!

donderdag 4 april 2013

Elke week een jaar: 1986



Het jaar 1986 is weer een belangrijk jaar. De vereniging groeit gestaag en daarom wordt er besloten om de ledenlijst niet meer in het Quiltnieuws op te nemen. De eerste twee nummers van dit jaar zijn nog versierd met een foto op de voorkant. Met ingang van het september nummer wordt de omslag in kleur gedrukt.
Gekleurde Kerstgroet op het december nummer

maandag 1 april 2013

Blog van de week

Deze week is het de beurt aan Ineke om blogger van de week te zijn. Zou het komen doordat ze een foto van die schattige lammetjes op haar blog heeft dat ik daardoor voor haar "val"?
Ineke is een art quilter en maakt hele kleurrijke werkstukken.
Kleur en warmte stralen van dit blog af en dat is nu net waar we zo'n behoefte aan hebben met z'n allen.

Veel leesplezier op Ineke's blog!!

Rose-Anne