maandag 29 juli 2013

Blog van de week


Verleden week was er geen blog van de week. Mijn laptop begaf het in ik kon dus niets plaatsen.

Dus nu een nieuwe poging.

Deze week het blog van Ria van Kasteel die ondanks de hittegolf lekker met het haar bee aan de slag gaat.

Op haar blog ook een mooi exemplaar van de mysteriequilt uit het Quiltnieuws van 2012.

donderdag 25 juli 2013

Elke week een jaar: 2002

Langzaam komen we in de buurt van het heden. We zijn al weer bijna beland bij het 4de lustrum van het Quiltersgilde. Het blad wordt steeds kleurrijker.

In het maart nummer een stukje wat mij persoonlijk erg aanspreekt: quilten zonder regels. De dames uit mijn bee weten het al. Mijn motto is: er is geen quilt-politie. Alles mag, zolang je er zelf maar tevreden over bent ;)

vrijdag 19 juli 2013

Weversmarkt in Hoorn


Zie hier het verslag van 2 enthousiaste bestuursleden, Jannie de Breuk en Gerda Hoogland, die het Quiltersgilde vertegenwoordigd hebben op de Weversmarkt in Hoorn.








Het Quiltersgilde stond voor de eerste keer op de Weversmarkt in Hoorn. Een nieuwe ervaring om het Quiltersgilde te presenteren op een markt.

De dag kon niet stuk want wat was het prachtig weer. Veel mensen aan de kraam gehad en veel leden gesproken. Er waren leden die verbaasd reageerden dat het Quiltersgiilde op deze markt stond, maar vonden het wel heel erg leuk dat we ons lieten zien. 

Veel boekenleggers uitgedeeld en enthousiaste reacties ontvangen dat de Algemene Tentoonstelling in Alkmaar wordt gehouden. Het viel op dat er toch heel wat beginnende quilters waren, die de eerste stapjes in de quiltwereld hebben gezet, deze groep quilters hebben wij de infofolder meegegeven. Wie weet zijn dat toekomstige leden.

Al met al kijken wij terug op een gezellige, sfeervolle en zonnige markt en is zeker de moeite waard om daar meer te gaan staan.

Jannie de Breuk

donderdag 18 juli 2013

Elke week een jaar: 2001

Het eerste nummer van 2001 staat helemaal in het teken van ETEN. En dat is voor de meeste quilters een heerlijk onderwerp.... Want als je van quilten houdt, zijn bakken en koken meestal ook aandachtspunten....
Alle rubrieken hebben een toepasselijke naam. Hieronder een patroon voor een "kliekjesquilt".


dinsdag 16 juli 2013

Blog van de week

Deze week willen we het blog van Sandra van Velzen onder de aandacht brengen.

Zij heeft samen met Janine Wetzels een prachtig boek uitgegeven.


Voor meer quiltboeken kunt u een kijkje nemen in de bibliotheek van het Quiltersgilde.

Geniet van het prachtige werk van Sandra van Velzen.

maandag 15 juli 2013

Zomer tentoonstelling: Oosthuizen

We starten deze nieuwe rubriek om de prachtige tentoonstellingen die in de zomermaanden te bezoeken zijn meer onder uw aandacht te brengen.
Stuur een kort verslag van uw bezoek aan een tentoonstelling naar pr@quiltersgilde.nl en we plaatsen hier uw verhaaltje met eventuele foto's. 



Hieronder de bijdrage van Gerda Hoogland:

Op zaterdag 6 juli was de opening van de Tentoonstelling: Quilts van Nel Berkhouwer – Sijbrands. Je werd hartelijk welkom geheten door Nel, na een praatje gemaakt te hebben, nam je een drankje en zocht je een plekje om de opening die verricht werd door Mevr. J. Kwantes – Otjes (actief lid van Vrouwen van NU), te volgen. Ze  had een hele mooie speech voorbereid over het Quiltleven van Nel Berkhouwer – Sijbrands. Nel heeft in de loop van jaren prachtige Quilts gemaakt en deze worden prachtig tentoongesteld in dit pittoreske kerkje, wat ook zeker de moeite waard is om te bekijken.

Ik heb genoten van deze bijzondere Quilts, mijn complimenten voor Nel Berkhouwer – Sijbrands.

Deze tentoonstelling is van 7 t/m 28 juli 2013.
Grote Kerk Oosthuizen
Open:                   donderdag t/m zondag 14-17 uur
                               Raadhuisstraat 61
                               Oosthuizen
                               www.grotekerk-oosthuizen.nl


was getekend:
Gerda Hoogland 

vrijdag 12 juli 2013

Zomer Tentoonstellingen: Amersfoort

We starten deze nieuwe rubriek om de prachtige tentoonstellingen die in de zomermaanden te bezoeken zijn meer onder uw aandacht te brengen.
Stuur een kort verslag van uw bezoek aan een tentoonstelling naar pr@quiltersgilde.nl en we plaatsen hier uw verhaaltje met eventuele foto's. 

Hieronder de bijdrage van Gert van Raalten: 

Afgelopen woensdag heb ik in de Sint-Joriskerk in Amersfoort een mooie quilttentoonstelling bezocht. Ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum van haar quiltatelier heeft Laura Strating een tentoonstelling van haar eigen werk en dat van haar cursisten samengesteld. De tentoonstelling is middenin het centrum van Amersfoort, in de onlangs gerestaureerde Sint-Joriskerk, op loopafstand van het atelier van Laura.

Bij binnenkomst krijgt iedere bezoeker witte  handschoentjes uitgereikt, zodat je de quilts aan kunt raken en de achterkant hiervan kunt bekijken. De entreeprijs hoeft je er niet van te weerhouden om te gaan kijken, want die is slechts 1 euro. Bij binnenkomst valt meteen op hoe mooi licht deze locatie is, waardoor de quilts goed zichtbaar zijn. De quilts zijn op diverse plekken in de kerk tentoongesteld, zodat er voldoende ruimte is om deze uitgebreid te bekijken. De werken zijn gemaakt door Laura en haar cursisten en laten diverse technieken zien, van basistechniek tot gevorderde technieken. Er is zowel met de hand als met de machine gewerkt. Hoeveel quilts er precies hangen weet ik niet, want ik heb ze niet geteld, maar in de aankondiging op de site van het QuiltersGilde valt de tentoonstelling onder de Categorie A, dus meer dan 50 quilts.

Na een uitgebreide ronde langs alle quilts, heb ik nog een kijkje genomen bij de aanwezige verkoopstand. Hier vind je o.a. stofpakketjes en ansichtkaarten van een aantal tentoongestelde quilts, maar ook een mooi uitgewerkt boekwerk met quiltpatronen gebaseerd op gewelfpatronen uit deze Sint-Joriskerk. Mooie sierlijke patronen, die ik zeker eens in een quilt wil gaan gebruiken. De patronen zijn ter plekke ook te bewonderen in een prachtige quilt van Marry Lam-Vinke, zeker één van de topstukken van deze tentoonstelling.


Er zijn niet alleen mooie quilts te zien, maar je kunt ook 2x per dag meedoen aan een korte workshop. Voor 2 euro 50 kun je om 12.00 uur en 15.00 uur aanschuiven aan tafel bij Laura.

Ik heb in ieder geval een leuke middag gehad. De tentoonstelling is nog tot en met zaterdag 20 juli te bezoeken, van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Laura’s Quiltatelier.


Gert van Raalten

Utrecht

donderdag 11 juli 2013

Elke week een jaar: 2000

De eeuwwisseling is daar!! Wat een spannende tijd was dat: zouden er digitale rampen gebeuren? Maar alles bleek rustig en soepel te verlopen... Vanaf juni van dit jaar heeft het Quiltersgilde ook haar eigen website.

De kronkelpaden van het patchwork en gelukkig niet van de overgang van de 1999 naar de 2000. Leuk om die uitleg te zien over het veranderen van een traditioneel blok naar een eigen variant met ronde lijnen.

maandag 8 juli 2013

Blog van de week

Deze week een hele trouwe blogger, elke dag staat er een klein verhaaltje op het blog van Annelies.
Zij is ook de dame achter de Siggy ruil. Van alles gaat door haar handen, van oude pronkrollen tot moderne quilt stoffen!!


Volgers van Quilts and Siggies komen aan hun trekken met al die leuke verhaaltjes!!

Veel (dagelijks) leesplezier bij Annelies.

Rose-Anne

vrijdag 5 juli 2013

Elke week een jaar: 1999

Het blog over het historisch overzicht een dagje later dan normaal, maar gisteren hadden we bestuursvergadering. Een dag in Nijkerk vergaderen en allerlei plannen maken voor de rest van het jaar en natuurlijk ook al voor volgend jaar.
Als ik onderstaand verslag lees van 1999 kan ik me voorstellen dat het een roerig en moeilijk jaar moet zijn geweest met al die bestuurswisselingen.

Een leuke rubriek vind ik "anders gefotografeerd". Ik zie in gedachten al die quilters zich in bochten wringen om hun mooie quilt op een aparte manier op de foto vast te leggen......

maandag 1 juli 2013

Blog van de week

Deze week is het de beurt aan Janine. Zij is een van de 33 inzenders van de oranje driehoeken voor Birmingham en een van de 12 die geselecteerd zijn. Hoe de selectie is gegaan kun je lezen in het vorige bericht op het blog van het Quiltersgilde.


Dit is Janine's driehoek die mee naar Birmingham gaat.
Voor sommige van onze volgers zal het mogelijk zijn om de geselecteerde driehoeken in "levende lijve" te zien. Maar niet getreurd: de 21 overige prachtige driehoeken zijn te bewonderen in onze informatie stand tijdens de Algemene Tentoonstelling in Alkmaar.


Verder maakt Janine droomdekens en allerlei mooie projecten. Vorig jaar was ze ook bezeten van het huisjesvirus...

Veel leesplezier op het blog van Janine.

Rose-Anne