donderdag 14 augustus 2014

Textielgeheimen 6: Quilts van Gee's Bend

                      Missouri Pettway                                                                           Loretta Pettway


In 1816 begint Joseph Gee een plantage in Alabama. De plantage ligt 18 mijl van Alberta, maar is doordat hij aan drie zijden is omsloten door de rivier de Alabama, toch zeer geisoleerd. Alberta en Camden zijn te bereiken per veerpont, mits het weer goed is.  Het alternatief is 40 mijl over de weg.  

 
 De plantage wordt vanwege de bocht in de rivier Gee’s Bend genoemd, ook al wonen er na 1845 geen Gees meer, maar Pettways.  De naam Pettway is ook nu nog een veel voorkomende achternaam in het gebied. Ieder die de naam draagt is een nakomeling van de slaven van Mark Pettway. 
Helen McCloud

 De rivier is- ook nu nog- de scheidslijn tussen blank en zwart. Op het schiereiland in de rivier wonen afstammelingen van slaven, die door de geïsoleerde ligging hun eigen cultuur hebben behouden. Velen verloren in de crisis al hun bezittingen.

 In de jaren 60 preekt Martin Luther King in Gee’s Bend.  Hij geeft de bevolking een zelfbewustzijn, dat ze voordien niet hadden. Rond die tijd besluiten de blanken uit Camden dat de veerpont moet verdwijnen. Al kunnen ze Martin Luther King en zijn beweging niet tegen houden, de zwarten moeten maar op Gee’s Bend blijven. De isolatie blijft dus ook in later tijd bestaan.


http://www.auburn.edu/academic/other/geesbend/explore/catalog/slideshow/images/q026-14_jpg.jpg
Annie Mae Young
In dit geïsoleerde land, maken de vrouwen quilts om warm te blijven in de winter.  Ze gebruiken uit de losse hand gesneden stukken van oude werkbroeken van denim en corduroy en meelzakken.  


 
 In 1998 worden de quilts door kunstkenners ontdekt. Is het kunst wat ze maken? Ja zeker:  het gaat niet om het willekeurig aan elkaar naaien van lapjes. Er wordt gebruik gemaakt van patronen. Maar je ziet, dat de maaksters de patronen niet hebben nagemaakt,  maar zich eigen hebben gemaakt, door te experimenteren, improviseren, veranderen. Ze hebben gespeeld met materialen, patronen en kleuren.  Het is die houding die hun werk tot kunst maakt en waardoor elk werk zijn levendigheid en een unieke eigenheid krijgt.

http://www.auburn.edu/academic/other/geesbend/explore/catalog/slideshow/images/q002-18_jpg.jpg
Loretta Pettway

 
De quilts zijn te zien op de volgende site:
http://tinyurl.com/7ry9n


Een heel boek over de quilts van Gee's Bend is te vinden op de volgende site:

http://tinyurl.com/nshvy5yZie ik jullie allemaal op de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde in Arnhem?
De tentoonstelling is in de Eusebius Kerk, Kerkplein 1, in Arnhem van donderdag 4 t/m dinsdag 9 september 2014. Openingstijden: 10-17 uur.


Wie de "Coloriet"- tentoonstelling van StiQS (categorie C) gemist heeft kan terecht van 19 augustus tot en met 2 oktober terecht bij Wijkrestaurant Bij de Tijd, op de hoek van de Dr. H. Kamerlingh Onnesweg en Alfred Nobellaan in de Bilt. Het restaurant is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur. Ieder is ook welkom om er een hapje te eten. zie: www.restaurantbijdetijd.nl
Flox den Hartog Jager


5 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Heel interessant dit artikel! Ik ga me er eens meer in verdiepen. En ja ik zag jullie tt. in Groningen. We hebben er van genoten!

Rose-Anne de Haan zei

Interessante patronen, heel kunstig gedaan met de beperkte middelen die ze hadden.

Marina Brito de Campos zei

Wat leuk om hier een bericht te lezen over de quilts van Gee's Bend. Jaren geleden heb ik in Santa Fe, in de Verenigde Staten, een tentoonstelling met een aantal van deze quilts gezien en ik werd er onmiddellijk door gegrepen. Ook door de interessante geschiedenis. Een paar jaar later maakten wij een reis door het diepe zuiden van de VS en hebben we Gee's Bend bezocht. Ik vond dat heel erg leuk. Ik schrijf erover in een blogbericht http://marinabritodecampos.blogspot.nl/search/label/Gee%27s%20Bend
Het was een verrassend bezoek!

ingartdotcom zei

Moet bekennen dat ik niet onder de indruk was, een aantal jaren geleden in St. Marie-aux-Mines, van hun quilts.

flox zei

@Ingartdotcom: ben benieuwd of je dat nu wel onder de indruk bent. Veel van wat je mooi of lelijk vindt, heeft niet te maken met de kunst, maar met je eigen ontwikkeling.
Daarbij is het ook prima als je het nooit mooi gaat vinden. Zou een erg saaie wereld worden als we allemaal hetzelfde mooi of lelijk zouden vinden. Maar..... het aardige van je commentaar vind ik wel dat je er naar gekeken hebt en zelf een oordeel hebt gevormd. (en na de lessen filosofie en kunst die ik heb gevolgd van de zomer weet ik dat alle dingen die je ziet in je onbewuste toch meewerken bij het maken van je kunst. Dus ook deze quilts van Gee's Bend. :))