vrijdag 2 januari 2015

Textielgeheimen 7

Alice Fox combineert haar experimenten met roest en verven met natuurlijke dyes tot prachtige minimalistische kunstwerken,
Zij wordt geinspireerd door het land op de grens van de zee en gebruikt het zoute water van de zee om haar roestwerken te maken.Het is dan ook niet gek dat ze een werk heeft gemaakt als artist in residence voor een vuurtoren.

Het idee dat je werk voor een bepaalde ruimte kunt maken heeft mij altijd gefascineerd.

Want wat zou jij  maken voor zo'n vuurtoren?

In Nederland is er natuurlijk de quiltkring Goeree Overflakkee die eens in de paar jaar tentoon stelt in de Toren van Goedereede en dan zijn werk aan past aan de toren. Met verrassen resultaat, mag ik wel zeggen. Misschien is dat ook een idee om eens los te komen van het gebruikelijke en vanzelfsprekende.......in het nieuwe jaar, dat al begonnen is. 


                                                                                                                                                             Vaak worden werken interessanter door andere vormen te kiezen, zoals Ulrike Speelman
doet met het werk dat geïnspireerd is op haar moeder en dat door de vorm die het hier heeft gekregen veel meer zeggenschap heeft dan wanneer het alleen om een foto zou gaan. De moeder is een kampioen geworden. Gaat het om een kampioen in moederschap?? In ieder geval is het een duidelijk eren van haar moeder door een dochter.

Zelf maakte of ik en aantal jaar geleden het wek Visboomvis, dat geinspireerd is op een totempaal (een Bisjpaal) uit het Tropenmuseum. Vissen betekenen in veel culturen geluk en de boom heeft elfenbankjes gekregen of zijn het de golven van de rivier waarin de vissen hebben gezwommen. De echte bisjpaal is immers gemaakt door een stam die naast een rivier woonde in Nieuw Guinea.

Nettie Ploeg verlevendigde haar rechthoekige werken door ze te incorporeren in een installatie met jasje. Op zich zijn de kleine textielwerken niet echt zo bijzonder, maar samen met het jasje wordt het iets om beter en langer naar te kijken.

Geheel afwijkend en op de rand van wat nog een textielwerk genoemd kan worden zitten de paddenstoelen van Marga Lansink. Maar wat zijn ze fascinerend! Hetzelfde geldt voor Viswijs I  van Marieke Steenhorst, dat op een heel vanzelfsprekende wijze speelt met de tegenstelling hard en zacht, metaal en textiel en niet veel groter is dan 10 x 10 cm.


Zo zie je: je kunt experimenteren met materialen - daar heb ik vroeger veel artikelen over geschreven in Quiltnieuws en daar houdt Aart zich nu mee bezig in deze blog, maar ook met de vorm.
Beide leiden tot werken die langer in het geheugen blijven hangen.
Natuurlijk wens ik u allen veel experimenteerdrift in het nieuwe jaar! Ik ben benieuwd of daar wat van te zien zal zijn op het textielfestival ende Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde.

Flox den Hartog Jager

Cellen - Gonny de Bekker

2 opmerkingen:

Rose-Anne de Haan zei

Altijd weer opmerkelijk wat er allemaal gebeurt in de textiel wereld. Zo veel inspiratiebronnen!!

Hannie de Beer zei

Heel interessant weer dit berichtje Flox. Je zet ons op een ander spoor en het noodt uit om verder te experimenteren dan gewoon een quilt!