donderdag 27 februari 2014

Vele handen...


Ik heb best een tijd zitten twijfelen of ik dit project zou gebruiken voor een blogje of niet. Maar nu ik wat verder ben gevorderd kan ik er niet onderuit: quilters zijn fantastische mensen en dat mag gedeeld worden.
 
Eind vorig jaar overleed een lieve quiltvriendin. Ze quiltte nog niet zo lang, en in al het enthousiasme van nieuwe dingen leren en ontdekken was het er nog niet van gekomen om ook een quilt af te maken. Ik had haar leren kennen toen we allebei begonnen aan de Antique Sampler van Sue Daley. Haar plan was om die quilt in een wat aangepaste, kleinere vorm boven de eettafel te hangen, maar nog lang niet alle blokken waren klaar. Al snel vormde zich het plan in mijn hart om die quilt voor haar man af te maken - een mooie herinnering aan het plezier dat ze had in het werken aan de lapjes en de lol die ze had gehad met vele quiltvriendinnen.
 
Gelukkig vond haar man het een heel fijn idee, en spraken we een moment af dat ik de lapjes zou komen ophalen. Wat ik niet verwacht had, is dat hij zich inmiddels helemaal had verdiept in alle quilttijdschriften die zo in de tijd verzameld waren en een aantal bladen open had klaarliggen om mij te laten zien wat voor projecten hem inspireerden. Aan het eind van de middag was het duidelijk dat we het niet bij die ene quilt zouden laten, maar nog 2 andere ideeën tot volbrenging zouden brengen. Mijn vriendin was helemaal verliefd op het Pineapple blok, en had haar man ook beloofd een keertje zo'n afstandbediening organizer te maken voor over de armleuning van de bank. Er waren ook her en der van die mooie groepjes van Fat Quarters ontstaan in haar bakken, en dat maakte het makkelijk om voor die projecten ook een stofarrangementje uit te zoeken dat eer zou doen aan al door haar uitgezochte combinaties.
 
 
Voor dat ik vertrok met die kostbare schat en bijzondere opdracht heb ik nog een ding voorgelegd aan haar man: vind je het goed dat ik er andere mensen bij ga betrekken? Ja, dat was goed. 
Na een eerste oproep via Facebook had ik binnen 3 dagen 16 dames die zich hadden aangemeld om mee te helpen. Overweldigend!! Ik had gedacht op 3-4 mensen uit te komen, maar 16 had ik nooit verwacht. Er reageerden mensen die mijn quiltvriendin ook kenden, of mij en blij waren op deze manier bij te kunnen dragen aan een mooie herinnering. Maar ook mensen die ons nog vreemd waren en geraakt waren door het verhaal en graag wilden meehelpen.
 
 
Nu was het dus zaak om goed uit te werken in wat voor onderdelen de projecten op te breken waren, zodat meerdere mensen er tegelijk aan konden werken. Blokjes tellen die nog afgemaakt moesten worden voor de Sampler, ontwerpje maken voor de Pineapple Quilt - rekening houdend met het stapeltje stof dat daar voor was. En uitvinden wie per post kon bijdragen en wie het leuk zou vinden om langs te komen voor een Bee. Het ontwerp voor de Pineapple Quilt werd door haar man gelukkig direct goedgekeurd: 9 blokken die eenvoudig uit te delen waren.
 
Vorige week heb ik de eerste pakketjes uitgestuurd. En binnen een paar dagen kreeg ik al berichten terug dat de toegestuurde blokjes alweer onderweg terugwaren - en of er nog meer was voor een 2e ronde. Onvoorstelbaar en hartverwarmend!
 
Afgelopen zaterdag hebben we de eerste bee gehad bij mij thuis. Ik vond het best spannend, want er zou ook een dame komen die ik nog helemaal niet kende. En andere deelnemers die elkaar nog nooit ontmoet hadden. Zou het een beetje mixen?
 
 Nou, het mixte fantastisch. Boven verwachting, wat mij betreft. Er is ontzettend veel gepraat, herinneringen opgehaald, en gelachen. Wat ook mooi was: de dame die ons nog vreemd was vroeg heel open: vertel eens wat over je quiltvriendin. Voor wie zijn we dit aan het doen? Dat trok heerlijke verhalen los en het was voor iedereen alsof ze zo zelf binnen zou kunnen lopen. De sfeer was fantastisch en het leek wel alsof we op vleugeltjes draaiden.
 
Ik heb er alle vertrouwen in dat het 3 prachtige projecten gaan worden. Maar bovenal is mij duidelijk geworden: quilters zijn fantastische mensen! Ik zal gaandeweg de vorderingen laten zien - en als het goed is eindigen we dus met 3 schitterende tastbare herinneringen voor haar man.
 
Lieve quiltgroeten,
Marjolein

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een hartverwarmend verhaal. Ik ken niemand van jullie en krijg het er koud en warm tegelijk van. Veel succes allemaal.

Jacqui's Quilts zei

What a lovely story!!!! We have experienced things like that here as well and it is so lovely to work on finishing a special project for someone. Great start to my day reading that! Jacqui in Canada

Hannie de Beer zei

Wat een goed en hartverwarmend initiatief! Dat zal zeker een mooi werk worden, succes!

Liesbeth Wessels zei

wat een geweldig project en wat goed dat dit soort dingen gebeuren. Chapeau !

Klaske zei

Mooi verhaal, dat gaan prachtige projecten worden!!

ella zei

Ik heb het op facebook ook al aangegeven, het is een geweldig initiatief. Als ik wat meer quiltervaring zou hebben had ik me echt opgegeven. Maar hier is gewoon perfectie nodig en daar ben ik nog heel ver van.

Quiltblog Janine zei

Ik vind het een mooi gebaar. Heb zelf nog vanuit een erfenis voor twee quilts blokken liggen. Dit worden ook nog quilts die ik daarna weg zal geven.

Atelier YT zei

Wat een mooi verhaal! Zo zie je maar hoe lapjes ook mensen kunnen verbinden.