vrijdag 29 mei 2015

Veel te zien deze zomer

Zo'n textielfestival, dat smaakt natuurlijk naar meer! En gelukkig kunnen we deze zomer op veel plaatsen genieten van quilts en ander textielwerk.

Even wat eruit gelicht:
  • Op 6 en 7 juni wordt voor de eerste keer het Textiel Festival Weerribben georganiseerd. Het thema van dit festival is “schaap”. Het Textiel Festival zal op meerdere locaties in en rond De Weerribben plaats vinden met Oldemarkt (10 km ten noorden van Steenwijk) als uitvalsbasis.

  • Museum Rijswijk toont tijdens de Rijswijk Textiel Biënnale 2015 (9 mei t/m 27 september) textielwerken van negentien internationale kunstenaars. Naast de grote variëteit in materiaalkeuze en –toepassingen zijn er deze editie opvallende gemene delers waar te nemen. De belangrijkste? Alle ingezonden werken bieden stof tot overpeinzingen en bespiegelingen. 


  • In museum Nagele exposeert QS2 met de nieuwe expositie 'In Motion' van 4 juni t/m 30 augustus 2015. Stromen, vloeien, lopen, rennen, storten, plenzen .... Hoeveel woorden kennen we niet om beweging aan te duiden. Voor een beeldend kunstenaar zijn de mogelijkheden nog veel talrijker. De leden van QS2 verkennen het thema “stroming”. Ieder op geheel eigen wijze, in een verscheidenheid aan materialen. Of het nu in stof, vilt, ijzerdraad, papier of bedrading is, de deelnemers aan deze expositie willen het publiek graag laten delen in hun gevoelens, gewaarwordingen en ideeën.

  • Saskia Weishut exposeert van 7 juli t/m 26 september in Museum Sjoel in Elburg. In mijn werk laat ik me leiden door mijn scheppingsdrang en mijn fantasie. Door gevoelens, sferen, ritmes en lijnenspel. Mijn enorme collectie textiele materialen en mijn naaimachine doen de rest.


  • Museum De Pont in Tilburg brengt met Kleur in het kwadraat (13 juni t/m 4 okt) werk van de Amerikaanse kunstenaar James Turrell (1943) en historische Amish quilts uit een Duitse privécollectie samen in één tentoonstelling. Die combinatie brengt verrassende visuele parallellen aan het licht. Zowel bij Turrell als in de dekens van de Amish zijn monochrome kleurvlakken en eenvoudige composities van robuuste, geometrische basisvormen opvallende elementen. 

  • En dan hebben we natuurlijk ook nog onze eigen B(l)oeiende Quilts tentoonstelling in Goes en Kapelle (23 april t/m 1 november).Van 2 juli t/m 12 augustus komt daar nog de Grote Kerk in Goes bij met quilts van Zeeuwse leden en de Landwater quilts die eerder te zien waren in de Pieterskerk bij het Quiltersgilde.  


  • In in Goedereede is ook nog de tweejaarlijkse expositie van de 'Torenquilters' te zien (30 april t/ 31 okt). Voor het jaar 2015 hebben de ‘Torenquilters’ het thema ‘vuurtorens’ gekozen.

NB. Dit overzicht is ongetwijfeld niet compleet, raadpleeg daarvoor de agenda van het Quiltersgilde!

2 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Inderdaad een echte quilt en textiel zomer.
Fijn om dit te gaan zien!

Jo Huijsman zei

De zomer wordt veel te kort.