donderdag 21 november 2013

Andere materialen.

Vorige week wist ik niet welke onderwerpen ik zou gaan behandelen, maar nadat ik zaterdag een reactie op mijn blog kreeg van Rose-Anne wist ik het ineens. Ik ga eens in de maand andere materialen behandelen.
Deze keer is het LUTRADOR! Wat is Lutrador voor een materiaal? Het is gemaakt van Polyester, die als dunne draadjes tot een 'lap' worden geperst, het wordt dus niet geweven.
De eigenschappen zijn lichtgewicht, delikaat, flexibel, is erg sterk, heeft een open structuur. Door die open structuur is het doorzichtig, tenminste bij de dunste soort, tot minder doorzichtig bij de dikste soort. Er zijn dus verschillende diktes te koop, nl. CS 500 (dun), 550 Lux, 600, CS 700 en CS 800 (dik).
Het spreekt voor zich dat de dunste variant het flexibelste is, de dikste variant kan goed gebruikt worden om er een VESSEL, mee te maken, dat is een op zichzelf staand object.

Wat kan je doen met lutrador? Omdat lutrador een open structuur heeft accepteert het verf, inkt en andere media. Op de foto's hierboven zijn daar voorbeelden van te zien. Deze foto's zijn gemaakt tijdens een bijeenkomst van de Art Quilt groep Oost, waar ik vanaf het begin lid ben.
We bewerkte toen de lutrador met de goedkoopste scheerschuim die je in de winkel kunt kopen en druppelde daar diverse kleuren inkt op. Met een stokje, of de achterkant van een kwast, werk je de inkt door het scheerschuim. Tussendoor kun je er nog meer inkt overheen druppelen tot je tevreden bent. Met een kwast smeer je de lutrador in, eventueel nog wat druppels inkt toevoegen en laten drogen. Het scheerschuim zakt langzaam in en de inkt blijft achter in de lutrador.
Als alles droog is, kun je vormen uit de lutrador knippen en het op een ondergrond naaien, wil je de lutrador veranderen, dan kan het bewerkt worden met een heatgun of een soldeerbout. Dit geeft een kantachtig effect.
 
 Lutrador kan ook door de printer, de dikkere versies kunnen er zo doorheen, de dunnere varianten moeten even verstevigd worden met freeserpaper, Op deze manier kun je er foto's of tekst op printen. Dit is voor nu wel genoeg, de volgende keer een ander materiaal.


9 opmerkingen:

mia zei

Leuke en duidelijke uitleg van Aart.

Nienke zei

Wat een duidelijke uitleg Aart, dank je wel!!

Unknown zei

Graag gedaan ;)

Hannie de Beer zei

Heel helder deze uitleg! Scheerschuim had ik nog niet geprobeerd op lutrador, komt nu zeker ook een keer.

Jo Huijsman zei

Dit is een bijzonder leerzaam artikel. Bedankt Aart!

Janny de Roo zei

Uitleg over materialengebruik, daar hou ik van. Ben al weer nieuwsgierig naar de volgende keer.Bedankt !

José zei

ik ga het nú uitproberen Aart.

Klaske zei

Dat vind ik leuk Aart dat je uitleg gaat geven over verschillende materialen.Ik ben er zelf niet mee bekent, maar vind het reuze interessant!

miekequilt zei

Zal ik nou ook nog schrijven dat het een duidelijk en leuk verslag was? Ach ja, waarom ook niet, want dat is het wel Aart!!