zondag 9 februari 2014

Patchwork en de Olympische winterspelen Sochi 2014


Gisteren tijdens onze blogredactievergadering, hoorde ik iemand naast mij verzuchten dat Quilten toch eigenlijk een soort van 'sociale sport' was nadat er geklaagd werd over spierpijn in de bovenarmen. Daar moest ik aan denken toen ik gisteravond eens goed naar de beelden van de Olympische Spelen keek (inderdaad, ik ga pas kijken als er iets te winnen valt ;-). En toen zag ik tot mijn verrassing overal Patchworkmotieven verschijnen. Op facebook werd dit artikel al gedeeld (met dank aan Olga Prins Lukowski):

http://blog.hamelsfabrics.com/?p=547

Dit is de vertaling:

Zelfs als je geen fan van sportevenementen op tv bent, dan is er toch voldoende reden om de televisie aan te zetten vanwege  het feit dat het organiserend Olympisch Comité gekozen heeft voor een Patchwork ontwerp om hen te representeren tijdens de komende wedstrijden.

Bosco Sport is de de ontwerper van het thema: 'Elke regio in de wereld is trots op haar unieke oorsprong en dat is niet anders in Rusland. Dat is ook waarom er zoveel verschillende lokale tradities, liedjes en handwerken zijn, die de individualiteit van de makers benadrukken, elk met een eigen waarde. Bosca had een schat aan mogelijkheden om de rijke verscheidenheid van Rusland te vertegenwoordigen, maar koos uiteindelijk voor iets vertrouwds, warms en gastvrij: de patchwork quilt.De basis van het ontwerp ligt in het vertegenwoordigen van elk van de 89 regio's van Rusland, door het gebruik van bekende patronen, motieven en ornamenten uit de verschillende Russische kunstnijverheid en kunstvormen in de 'patches'.


De uitwerking draait om het principe van de 'lappendeken. Een combinatie van 16 designs die de meest beroemde traditionele Russische kunst en kunstnijverheid omvatten, van Gzhel to Khokhloma' aldus het Sochi 2014 Organiserend Comitee.

Om meer te weten te komen over de geschiedenis en de details van de individuele ontwerpen en kunstwerken, ga naar de site van Sochi 2014 Bosco en klik op 'Look of the games'.


Ineens ben ik als a-sportieveling heel anders tegen deze spelen aan gaan kijken. In de komende weken, tijdens de olympische spelen, zullen we eens kijken of we wat van die blokken met hun verhaal eruit kunnen lichten. Een sociale sport, en nou ook nog olympisch, ik ga me steeds sportiever voelen.

7 opmerkingen:

Quilts van kippetje zei

En toch allemaal in regenboog kleuren! Een revolutionaire ontwerper??

Groet,
Annemieke

Op mijn blogbericht van 8 feb. schreef ik al een stukje over het ideale én ideaal van de Olympische spelen.

Anoniem zei

Bij Berthi--http://berthi.textile-collection.nl-- op haar blog stond ook al een verhaal over de vlaggen en over de kleding van de Amerikaanse spelers--ook patchworkjasjes!
groetjes,Truus uit Drenthe

Nienke zei

Wat superleuk om te weten, dank voor de tip! Hier een aanklikbare link naar het blog van Berthi: http://berthi.textile-collection.nl/2014/02/08/snowboarders-united-states-dragen-een-quiltjack-in-sochi/

Ineke zei

Nou, dat is sterk. Ik zat er al even op te broeien om iets te doen met de OS. Ook ik kijk alleen maar als er iets te winnen valt.

Hannie de Beer zei

Ook ik ben een prijzenkijker vooral de Nederlanders wil ik zien! Maar dit is erg leuk!

Marly zei

Leuk. Je hebt goed opgelet, ik had de vlaggen niet gezien. Maar wij weten dat patchwork international is: voor ons een hobby of zelfs een beroep, en voor anderen nog noodzaak.
En die regenboog. Ha! Annemieke gisteren over Rutten en de Koning die met een regenboog vlag zouden kunnen zwaaien en nu doet Poetin het zelf!

Marjo B-W zei

Een leuke manier om patchwork internationale bekendheid te geven!