De wereld ziet er mooi uit als het gesneeuwd heeft, de meest romantische foto's worden dan geschoten, kinderen pakken hun slee, maar ik pak mijn verf en lappen.
Hoe werkt dat?
Witte katoen moet eerst voorbewerkt zijn, dat wil zeggen, ze hebben eerst een bad nodig van water, zout en soda om de vezels open te zetten, zodat ze de verfstof op kunnen nemen. Ik maak vaak 5 liter tegelijk aan en gebruik dan 1 kilo zout en 1 kilo soda, dit sla ik op in plastic melkpakken, zodat ik altijd voorraad heb.De toevoeging van zout is voor de één niet nodig, de ander doe het wel. Eerst week ik de lappen in de oplossing en laat ze drogen of gebruik de lappen nat. Allebei geven een iets ander resultaat.
Ik gebruik het liefst emmertjes waarin de lappen, ongeveer een fat quarter (50 x 55 cm) gepropt worden. Op de emmer komt een plastic bloempot te staan die net op de rand van het emmertje blijft rusten. In de bloempot prop ik ook een lap van dezelfde grootte. Daarna komt de sneeuw om de hoek kijken, vul de bloempot met sneeuw en druk dit stevig aan. Daarop strooi ik Procion MX verfpoeder ( gebruik wel even een stofmaskertje), de verf van Drimarene stoft niet en is ook goed te gebruiken. In plaats van de verfpoeder kun je ook aangemaakte verf nemen. Met Dylon gaat het ook goed, alleen dan 3 keer zoveel gebruiken als de anderen. Hoeveel gebruik je dan? Per kleur gebruik ik ongeveer een theelepel per kleur.
Het leukst is het als je 2 of 3 kleuren gebruikt, ik zou niet meer kleuren gebruiken, dan is de kans groot dat je een modderkleur krijgt.
Dek je bloempot af met nog een laag sneeuw die je ook goed aandrukt. Je ziet mijn emmertjes lekker bij de verwarming staan, dat wil niet zeggen dat het smelten snel gebeurt. Door het aandrukken van de sneeuw duurt het lang voordat alles gesmolten is.
Hoe gaat het proces?
Door het smelten van de sneeuw trekt het vocht door de stof naar beneden, met het smeltwater komt ook de verfstof mee. Door de gaatjes onderin de bloempot druppelt het smeltwater langzaam in de onderste lap, daardoor zal de onderste lap anders verven dan die in de bloempot, omdat de onderste lap in het smeltwater blijft liggen. Bij mij is het de ene dag sneeuwverven, de andere dag de lappen uit de emmertjes halen en verder bewerken.
Het verder bewerken bestaat uit de lappen in plastic zakjes doen (gebruik wel HANDSCHOENEN, anders heb je gekleurde handen die moeilijk schoon te krijgen zijn!!!). Procion MX en Drimarene verf kunnen wel koud verwerkt worden, maar hebben warmte nodig om zich vast te zetten in de vezels van de stof. Je kunt hier allerlei manieren voor verzinnen, sommigen gebruiken hier een oude electrische deken voor waar de zakjes in gerold worden, je kunt ze ook op de verwarming leggen, maar ik gebruik daar het liefst een rijststomer voor, die speciaal hiervoor gebruikt wordt, dus niet meer voor voedsel doeleinden.
De rijststomer heeft een bak waar een laag water in komt en die verwarmd wordt, daarboven een metalen bak met gaatjes onderin en daarop een deksel. Eerst moet het water gaan koken, daarna schakel in de rijststomer over op WARM, de zakjes met de lappen blijven daar ongeveer 4 uur in staan. Na 4 uur gaan de zakjes open en gaan de lappen in koud water en geven nu veel kleur af, dat is verfstof wat teveel is geweest. Schrik hier niet van, er blijft nog genoeg kleur in de lappen. Ik knijp de lappen uit en doe ze gelijk in heet water waarin een dopje Fixatie is opgelost.
De fixatie zorgt er voor dat verfstof wat zich niet gehecht heeft aan de katoenen vezel nu uit de stof gaat. De lappen blijven nu ongeveer een half uur in het warme water staan en worden daarna uitgespoeld in koud water. Een andere methode is dat de lappen na het koude water de wasmachine in gaan met Fixatie, maar zoveel lappen heb ik meestal niet om een hele trommel te vullen.
Hierna worden de lappen te drogen gehangen, ze kunnen natuurlijk ook in de wasdroger! Daarna strijken, wat nu geen straf moet zijn!
Welke verfsoorten kun je hiervoor gebruiken?
Procion MX, Drimarene en Dylon zijn hier goed voor te gebruiken, voor Dylon moet je dan wel 3 keer zoveel van nemen.
Hoe verrassend kunnen de lappen worden na het verven is hierboven te zien, door het proppen zijn er delen waar de verf moeilijker in de stof kan dringen dan op andere plekken, dit zorgt voor de mooie effecten in de stof. Je zou ook kunnen denken aan het afbinden van de stof voor het verven, dit kan met knijpers, elastiekjes en touwtjes. Ook verrassend om bij de lappen een paar meter katoenen draad bij te voegen.
De weersvooruitzichten voor vandaag zijn niet zo best als je de weg op gaat, maar voor het sneeuwverven is het een feestdag! Als je de weg op moet doe dan voorzichtig!!
8 opmerkingen:
Dank voor deze uitgebreide uitleg!
Je zou sneeuw haast leuk beginnen te vinden ;-)
Goed uitgelegd Aart, zal eens kijken of ik nog wat stof heb te liggen voor het geval dat de sneeuw nu echt komt. .
Je zou sneeuw haast leuk beginnen te vinden ;-)
Goed uitgelegd Aart, zal eens kijken of ik nog wat stof heb te liggen voor het geval dat de sneeuw nu echt komt. .
Leuk om dit een keer zo stap voor stap te zien/lezen. Ben nog niet zelf aan het verven, maar begin er wel steeds meer een beeld bij te krijgen. Leuk!!
super beschrijving Aart. Goed om het weer eens na te lezen en ook van jouw tips leer ik weer.
Heerlijk Aart zo'n complete foto-uitleg, en vandaag is de grote dag, de potten kunnen weer gevuld worden!
mag ik vragen wat je bedoelt met fixatie.... Is dat een speciaal middel..? Ik heb nl gewoon vloeibare textiel verf van het merk Vallei gebruikt omdat ik niet anders in huis had.
Hi Janny, het heet fixatie maar in de praktijk is het een zeer sterk industrieel wasmiddel wat loshangende verfmoleculen bind zodat ze niet terug blijven slaan. Dus als je het niet in huis hebt, is ieder ander wasmiddel ook goed.
Een reactie posten