donderdag 31 januari 2013

Quilten Speciaal serie 11

In april van 2012, ben ik samen met 14 andere vrouwen, met veel plezier begonnen aan serie 11 van de Quilten Speciaal kaderopleiding van het Quiltersgilde. Een specialisatietraject waarin je experimenteler leert werken in de lijn van art-quilts en gestimuleerd wordt tot eigentijdse vormgeving. Inmiddels zitten er al 9 zaterdagen op en hebben we al zoveel geleerd en gedaan!

Naast aandacht voor kleur, vorm, oppervlaktebewerking, leren we over textiel in eigen en andere culturen en bekijken we parallelen in andere vormen van kunst. Het moet leiden tot een ´eigen handschrift´.

Het traject zit heel degelijk in elkaar. De onderwerpen worden allemaal geintroduceerd in een goed gevulde reader. Iedere docent werkt twee zaterdagen met ons en geeft ons ook huiswerk mee.

Textielkunstenaar Jette Clover keek met ons naar compositie, ritme en structuur.

 


Met sieraadontwerpster Marijke Schurink bezochten we het tropenmuseum en lieten ons daar inspireren tot een compositie, en het werken met een buitenvorm.

 

Beeldend kunstenaar Marjoke Staal gaf ons meer inzicht in ruimtesuggestie, in het platte vlak en door het gebruik van licht.

 


 


Textielkunstenaar Els van Baarle sprak met ons over kleur en leerde ons werken met verf en was.
En in de komende maanden zal Cherilyn Martin ons intoduceren in de wereld van mark-making en textuur en gaat beeldend kunstenaar Maryan Geluk met ons aan de slag met al het geleerde binnen vorm en ritme.

Niet alleen de technische en ontwerpkant komen aan bod. Ook worden we twee zaterdagen getraind in lesgeven, vakdidactiek door Merion Tameling. En aan het eind van de rit wacht ons Hanny Spierenburg van Kunstfactor met wiens advies dit traject tot stand is gekomen en van wie we onze eindopdracht gaan krijgen.

Als alles goed gaat hangen de eindopdracht quilts straks op de ATT in Alkmaar... maar voor het zover is, ga ik eerst nog maar even hard aan de studie!

Nienke Smit

5 opmerkingen:

Gea Andriessen zei

Wat heerlijk dat je deze cursus kunt volgen. Het klinkt fantastisch dat zo je fantasie en creativiteit wordt geprikkeld. Ik doe hetzelfde maar dan op een wat lager niveau, maar ook daar geniet ik van.
We zullen in Alkmaar weer uitzien naar de resultaten van de opdracht die jullie krijgen t.z.t.
Succes!

Dea zei

O, dat klinkt echt geweldig, Nienke! Ik hoop dat ik ook eens in de gelegenheid zal zijn zo'n cursus te volgen.

Ingrid zei

Ziet er inderdaad heel geweldig en uitdagend uit. Leuk om je verslag te lezen.
Groetjes Ingrid.

Elly L zei

Bijzondere en zeer leerzame les.

Anoniem zei

En wat een prachtig eindwerkstuk heb je gemaakt. Ik heb het vandaag gezien op de ATT. Het was een van mijn favorieten van de hele tentoonstelling. Ik hoop dat je nog vele mooie dingen zult maken.
Ytsje Tilma