donderdag 5 september 2013

Elke week een jaar: 2008

Na een lange reis door het verleden zijn we nu aangekomen in het jaar van het vijfde lustrum: 2008. Een mooi moment om te stoppen met deze historische verhaaltjes zo vlak voor de opening van onze 30ste Algemene Tentoonstelling in Alkmaar.

Hieronder de voor- of achterkanten van de Quiltnieuwsen van 2008. Wat een talent hebben we toch onder onze leden. De redactie heeft geen moeite om elke keer een mooie quilt voor de omslag van ons verenigingsblad te vinden.

Dat er enorm veel talent is, zien we natuurlijk ook vanaf morgen in de Grote Kerk in Alkmaar, waar ruim 250 quilts tentoongesteld worden. Traditionele, eigentijdse en art quilts hangen daar om bewonderd te worden door zo veel mogelijk mensen. Elk jaar weer een feest van kleuren, vormen en patronen. Laat je ook weer inspireren door al dat moois en kom kijken.
Tot ziens in Alkmaar!!
2008
In 2008 bestond het Quiltersgilde 25 jaar.
De Algemene Ledenvergadering werd 24 april met een feestelijk tintje in De Schakel gehouden en werd bezocht door 118 leden, incl. bestuur. Aftredend en niet herkiesbaar waren Ank Bunk, Joke Goede (secr.) en Mieke Linders. Benoemd werden Linda Reddingius (secr.) en Rita Visscher. Het Midweekteam bood t.g.v. het jubileum een door deelnemers gemaakte quilt aan “Zoveel hoofden, zoveel zinnen”.
Behalve de kalender (zie 2007) ontvingen de leden bij ieder Quiltnieuws in dit jaar een kleine attentie: in maart een schaartje, in juni een extra jubileumuitgave van Quiltnieuws, in september materiaal voor een textielkaart en in december 2 vellen pakpapier bedrukt met quilts. Een speciaal jubileumspeldje was verkrijgbaar op diverse tentoonstellingen.
De jubileumactie “Quilts voor Love(ly)” bracht, door diverse activiteiten, bijna € 16.000,- op. Een prachtig bedrag waarvan € 13.500,-- aan genoemd project ten goede kwam en het restant aan een andere groep werd geschonken.  
De Tentoonstelling van Miniatuurquilts werd gehouden van 13 t/m 16 maart in Oisterwijk; het thema was “Pareltjes” en er waren ruim 1600 bezoekers. In het kader van het jubileum was er een tassenwedstrijd uitgeschreven en 65 tassen werden eveneens in Oisterwijk geëxposeerd.
De Algemene Tentoonstelling met het thema “Dichter bij Quilten” (een quilt met een bijpassend gedicht of een gedicht met een bijpassende quilt), gehouden van 5 t/m 10 september in de Eusebiuskerk te Arnhem, werd feestelijk geopend  met een optreden van Opera della Casa. De tentoonstelling werd bezocht door 395 genodigden en 6668 betalende bezoekers. Er hingen 236 quilts en 14 gequilte vaandels van verschillende regio’s.
Het nieuwe museum Twentse Welle in Enschede exposeerde naast eigen en geleende textiele objecten ook werk van leden van het Quiltersgilde.
Van november 2008 t/m eind maart 2009 exposeerde het Fries Museum in Leeuwarden prachtig quiltwerk uit de eigen collectie, maar eveneens werk van leden van het Quiltersgilde.
Het 10e Quiltweekend, met het thema “Spannende spel met structuren” trok 47 deelnemers.
De 54 deelnemers van de 28e Midweek hielden zich bezig met “Vreemdgaan met vouwen”.
Bij de cursus Quilten Speciaal werd gestart met een 8e en een 9e groep.
Er werden in totaal 38 regiodagen gehouden.
In augustus was weer in Birmingham (GB) de jaarlijkse vergadering van de EQA. 

Rose-Anne

2 opmerkingen:

Marina. zei

2008 is het jaar dat ik begon te quilten. Dat was in de zomer. De Algemene Tentoonstelling in Arnhem was de eerste keer dat ik een tentoonstelling van het Quiltersgilde bezocht. En in het najaar ben ik in Leeuwarden geweest om de prachtige tentoonstelling in het Fries Museum te zien. En ergens in dat jaar werd ik lid van het Quiltersgilde! Een mooi jaar, 2008!
Marina.

Hannie de Beer zei

Een bijzonder Quiltjaar, ook voor mij. Wij exposeerden met QS 7 in Arnhem onze eindopdrachten!