donderdag 23 januari 2014

Goede voornemens?

Hebben jullie ‘Blue Monday’ goed overleefd? Ik was bijzonder aangenaam verrast door de vele mooie foto’s die ik op blogs en Facebook voorbij zag komen van mooie quilts in allerlei tinten blauw. Op zo’n dag hoef je dus niet ver te kijken in ons geval om iets moois te zien om je veerkracht op te peppen.
Hier nog een kleine bijdrage aan de mooie blauwe quilts: m’n eerste quilt, naar een voorbeeld van Marti Michell, mijn eigen Blue Kaleidoscope.
 
 
Vind het altijd zo leuk om te zien hoe de diverse feestdagen en bijzondere evenementen in het jaar invloed hebben op waar we mee bezig zijn. De kleuren in de natuur stralen uit op wat ik graag in m’n handen pak. En met de wat vroeg ontluikende kleuren om ons heen (heb al weer bloesem zien verschijnen op takken in de buurt!) valt mijn oog op konijntjes, pasteltintjes, scenes met lieve bloempjes en tuinen. Waar ik mij vorige week nog afvroeg wat een goed moment zou zijn om de her en daar opgehangen kerstquilts op te vouwen, merk ik na die Blue Monday dat dat ineens allemaal tegelijk wegmag om plaats te maken voor meer voorjaars getinte projecten. Ineens wil ik m’n Bloemenparade weer uitspreiden en pontificaal in beeld zien als ik m’n huiskamer binnenkom.
 
 
 
En ik vraag mij af: is het nog vroeg genoeg in het jaar om het over goede voornemens te hebben? Met het al weer vooruitkijken op het volgende seizoen, pak ik toch ook nog even iets mee van het Nieuwjaar moment: hebben jullie nog goede voornemens gemaakt voor 2014? Een UFO die dit jaar echt een AFFO gaat worden? Of eentje van: dit jaar eerst een project afmaken voor ik een nieuwe opstart? Of: dit jaar echt moeite doen om die ene techniek in de vingers te krijgen? Ik hoor ze graag (kunnen we elkaar scherp houden ;-)).
 
Begin vorig jaar kwam ik langs een website van Tracee Doran uit Colorado. Haar verjaardag is op 1 januari, en vorig jaar heeft zij zich voorgenomen om haar leeftijd om te zetten in Quilts voor vrienden om haar heen. Ze werd 36 in 2013, dus gaf zichzelf het project: 36 Quilts in 12 months. Een enorme uitdaging waar ze ook uitgebreid over heeft geblogd (http://dailydog.typepad.com). Het hele concept van zoveel quilts in zo’n korte periode – en ja, we hebben het over full-size, geen miniatuurtjes – fascineerde mij enorm. Zomaar wat voorbeelden van haar productie:
 


Het meelezen met Tracee’s uitdagingen en overwinningen inspireerde mij om ook wat makkelijker te denken over het beginnen en daadwerkelijk afmaken van een quilt. Geen projecten van maanden om het quilten en de bies om een mooie top te bouwen, maar: een weekend. Om een beetje een idee te geven hoe dat liep bij Tracee hier een quote uit februari, nadat ze een enorme to do lijst had gepost:
  • If I can accomplish these goals set forth by me this weekend - Quilt #4 Pretty is Pink will be done. Quilt #5 Not So Tricky will be ready for binding, Quilt #6 It's All Dakota to Me will be ready to be quilted, and Quilt #7 Black Diamond will be ready for Assembly. Bills will be paid and my house sort of cleaned. I will cut up apples and cheese to eat throughout the weekend. I will keep all ya all posted on my progress. As they say, "it's balls to the wall time."
Ik kan haar blog erg aanbevelen – een enorme dosis energie, gekke verhalen over de honden en wat er nu weer is gebeurd zijn erg leuk om mee te kijken. Overigens: Tracee werkt bij McCall’s quilt tijdschriften, en het is ook leuk om af en toe de foto’s van de redactie voorbij te zien komen op haar blog.
 
Maar, terug naar 2014: goeie voornemens? Een paasquiltje maken, want die heb ik nog niet (ik tel voor het gemak m’n Calendar Girls ini-minie quiltjes even niet mee). Een beslissing nemen over hoe ik m’n Sue Daley Antique Sampler nou wil quilten en het dan durven doen (zitten zoveel uurtjes in die top, ben bang ‘m te verknallen). En zo heb ik er nog wel een paar.
 
 
Wat heerlijk eigenlijk dat er altijd zoveel leuke dingen te doen in het verschiet liggen. Hoef me in ieder geval niet te vervelen dit jaar. Die donkere januari maand gaat zo vast ook snel om en dan trekken we heerlijk alle frisse voorjaarsprojecten uit de kast. Nog iets leuks met wat hartjes maken voor februari? Genoeg te doen!
 
Lieve quiltgroeten,
Marjolein
 
 
 

7 opmerkingen:

Aart zei

Wat een leuke blogpost Marjolein. Goede voornemens maak ik eigenlijk nooit, maar heb dit jaar een aantal dingen op mijn lijstje staan. Ten eerste mijn quilt Portugal 2013 aanbieden voor de ATT in de Eusebius te Arnhem. Ten tweede meedoen met wedstrijden, er zijn al een paar ideeën. Ten derde, leuke quilts verzamelen voor de winkels in Arnhem tijdens de ATT. Het lijkt me een feest om alle blogschrijvers te gaan ontmoeten. Wordt weer een druk jaar!
http://quiltaart.blogspot.nl

Nienke zei

36 quilts in 12 maanden, holymoly... Mijn voornemen is om ook dit jaar weer 3 grote (art)quilts te maken waar ik tevreden over ben omdat ze weer iets dichter zijn gekomen bij wat ik in mijn hoofd heb (wat is dat toch lastig, iets maken wat je voor je ziet in gedachten zonder dat er een beschrijving bij zit...). Ik vind je bloemenparade trouwens ook erg leuk!

Rose-Anne zei

Die mooie bloemenparade stuur je toch wel in voor de tentoonstelling in Appeltern? Ik wil hem in het echt zien!!

Jo Huijsman zei

Mijn goede voornemens heb ik flink bij moeten stellen, te weten:
1. Een quilt in zenden voor Groningen en Leiden. Helaas het gaat niet lukken.
2. Geen bekeuring voor te snel rijden. Helaas in de 1e week van januari op de ringweg Zwolle 7 km te snel, is toch weer ruim €50.
Daar had ik weer hele leuke quilt materialen of boeken voor kunnnen kopen.

Hannie de Beer zei

73 quilts in 12 maanden wordt me net iets teveel! Maar het idee is erg leuk. We gaan ons best doen. 4zijn er al af dit jaar weliswaar enkele kleintjes....

Klaske zei

36 in een jaar, jeetje mina, zou zij het winkeltje met tijd hebben gevonden?Ik wil in ieder geval de quilt voor mijn dochter afmaken,april zal me helaas niet meer lukken, het zat wat tegen, maar heb de goede hoop om toch de quilt dit jaar af te maken.

Marjolein den Boer zei

Wat een leuke ideeën komen er in de reacties weer voorbij!
@Rose-Anne: och, voor de tentoonstelling. Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Ik ga even kijken of dat lukt (tunneltje is beetje smal ;-))
@Aart: ik heb je blog inmiddels ook toegevoegd aan m'n 'volgen' lijstje :-)
@Nienke: ik begin nog steeds vrij onbevangen aan nieuwe projecten. Ben ook nog maar kort bezig, dus stel nog weinig eisen aan mezelf. Maakt het nog erg makkelijk om tevreden te zijn met m'n quilts ;-)
@Jo Huijsman: tja, vooral die bekeuring is jammer omdat het je ook geld kost, maar misschien dat 1 van Groningen of Leiden alsnog wel gaat lukken? Of alvast uitgebreid voorbereiden op volgend jaar?
@Hannie de Beer: heb je dit jaar al 4 affo's? Dat is ook 'beresnel' :-)
@Klaske: ben benieuwd naar een foto van je quilt in progress. Wel blijven genieten he, van het maken :-)