donderdag 30 januari 2014

Tyvek.

Misschien nog nooit van gehoord, maar we kennen wel producten die van dit materiaal gemaakt zijn. Wat is tyvek eigenlijk? Tyvek is een stof vervaardigd uit Polytheen, een synthetisch materiaal. Alhoewel het synthetisch is heeft het verrassende eigenschappen.
Het heeft gecombineerde eigenschappen van papier, vezelvlies en stof. Het is sterk, soepel, zacht, glad en het rafelt niet, het is zelfs wasbaar op 30 graden.
Waar wordt het voor gebruikt? Het wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals reclame jacks, beschermende kleding, overalls ( denk aan de mannen in witte pakken, bij het ruimen van dieren na het uitbreken van een besmettelijke ziekte, of het ruimen van asbest ), vliegers, conservering van textiel in musea, enveloppen voor geheime documenten, enveloppen voor luchtpost.
Wat kan je allemaal met tyvek? Er kan van alles met tyvek, omdat het gecombineerde eigenschappen heeft kan je het knippen, naaien, verven en schrijven of tekenen,
maar twee dingen kunnen niet met tyvek en dat is strijken, zoals je de was strijkt en scheuren. Je kan het wel vervormen door het te bedekken met bakpapier en de strijkbout net boven het bakpapier te bewegen.  Neem dan wel bakpapier waar je een beetje doorheen kan kijken, want het vervormd snel. Hierboven is tyvek te zien wat vervormd is, dit is de achterkant, het geeft bobbels aan de achterkant en holletjes aan de voorkant, doordat de warmte van het strijkijzer of heatgun het materiaal weg drukt. Je kunt tyvek ook vervormen met een heatgun, maar daarover de volgende keer.
Hierboven zie je de holletjes, de tyvek is geverfd met acrylverf en er is op getekend met een edding stift.
Er zijn 2 soorten tyvek, nl. een 'stoffen' variant, die soepel als stof aanvoelt, en een papieren variant, die net als papier aanvoelt. Voor je dit mateiaal voor een eventueel nieuw werk wilt gaan gebruiken is het zeer raadzaam er eerst onderzoek mee te gaan doen, gaandeweg leer je dan welke variant je het beste kan gebruiken.
Hier is de papieren variant gebruikt die met een metalic verf is bewerkt. Dit werk is gemaakt door Suze Termaat, http://suusquilt.blogspot.nl Als je gaat werken met tyvek is er een belangrijke regel, vanwege gevaarlijke dampen de ruimte, waar je werkt, goed ventileren of buiten werken!!!!
Beschilderen van Tyvek. Je kan tyvek zowel voor het bewerken als erna beschilderen, alle soorten verf zijn te gebruiken, procion MX moet ik nog eens uitproberen, oliekrijtjes, viltstift zijn ook te gebruiken. Maar bedenk dat de versmelting bij verschillende materialen anders kan zijn, je kan ook nooit 2 dezelfde versmeltingen krijgen, versmelt je 2 cirkels bewerkt met acrylverf, dan zijn beide cirkels anders.
Leuk is het om tyvek eerst te versmelten met het strijkijzer net boven het bakpapier, zodat het tyvek gaat bobbelen en daarna de strijkbout op het bakpapier te drukken, er ontstaat dan een soort 'kant' effect, die op stof te naaien is.

Op dit quiltje van mijzelf is dat te zien. De volgende keer ga ik door met het materiaal tyvek, er zijn nog meer mogelijkheden, wordt vervolgd.7 opmerkingen:

redpointtailor zei

Leuk idee! Het zou ook goed zijn om proef modelen te naaien - ipv muslin cotton. Misschien ga ik ooit proberen.

mia zei

Wat een goede uitleg, met mooie voorbeelden.

Hannie de Beer zei

Wat een fijne duidelijke uitleg. Heel begrijpelijk ook voor degenen die er nooit mee werkten! Dank je Aart!

Nienke zei

Ik hou niet zo van Tyvek. Tot ik weer zie wat voor moois je er van kunt maken ;-) en je laatste voorbeeld trok me weer over de streep, ik zal het weer eens uit de kast halen.

Jo Huijsman zei

Ha Aart, ik ben er net mee aan het experimenteren. Extra uitleg helpt, dus hartstikke bedankt.

MarLizMic zei

Baie interessant. Ek weet nou al n jaar van die produk maar weet nie waar om dit te koop in Suid Afrika nie. Niemand weet nie

Aart zei

MarLizMic, ik kan je geen mail sturen, ik heb een link voor je, waar je informatie kan vragen. http://www.marshallhinds.co.za/
Succes!! Aart.