maandag 27 januari 2014

Oproep European Art Quilts VIII

In de reeks 'Oproepen voor quilts', is de volgende deadline die van de European Art Quilt VIII.

De European Art Quilt Foundation is een initiatief om de Art Quilt als vorm van moderne kunst te promoten. Er wordt tweejaarlijks een bejureerde expositie georganiseerd, die in Nederland maar ook in heel Europa te zien is. Er zijn al 7 edities geweest en daar zijn overzichtsfoto's terug te zien via de website.

Dit vond ik al googlend nog terug over de eerste editie in 1997:

‘European Art Quilts’
Op initiatief van en in samenwerking met de Nederlandse quiltmaker Olga Prins-Lukowski organiseert het Nederlands Textielmuseum in Tilburg in het najaar van 1997 de tentoonstelling ‘European Art Quilts’. Het doel van deze tentoonstelling is te laten zien dat de Europeanen, naast het overnemen van de typerende Amerikaanse blokpatronen, ook een eigen hedendaagse quilttraditie hebben ontwikkeld, waarin het quilten als een autonome kunstvorm tot uiting komt.

De Hollanders en de Engelsen, die zich een paar honderd jaar geleden in Amerika vestigden, namen lappendekens mee. In de jaren 70 keerde de techniek van patchwork en quilten terug naar Europa, maar nu in de vorm van Amerikaanse volkskunst. Er is ook een Europese quilttraditie met een eigen artistieke identiteit ontwikkeld. Van 6/9/1997 tot en met 18/1/1998 vindt ‘European Art Quilts’ plaats in het Nederlands Textielmuseum in Tilburg.En in 2013 met editie VII in huis, schreef het Breda's museum er dit over:

Tegelijk met de werken van Schweizer en Vlamings biedt Breda's Museum een podium voor de expositie European Art Quilts VII. Het is een expositie van art-quilt kunstenaars uit alle streken van Europa. In de jaren negentig is het quilten geëvolueerd van een creatieve uiting naar een serieuze kunstvorm. Door toevoeging van nieuwe materialen en technieken zijn de quilten diverser en explicieter geworden. Het eind van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht.

Inmiddels is de inschrijving (van 1 t/m 31 maart) aangekondigd voor de 8e editie, hier is alle informatie te vinden.

1 opmerking:

miekequilt zei

Zie ik daar rechts een nieuw speldje?!!