maandag 27 oktober 2014

Grote tentoonstelling 2015


Ook al ligt de grote tentoonstelling in Arnhem nog maar net achter ons, we zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen voor 2015. Een locatie is gevonden, daar lezen we straks in Quiltnieuws meer over.
 


Wat ons op dit moment vooral bezig houdt is hoe we de tentoonstelling aantrekkelijk kunnen maken voor onze leden.
Gebleken is dat al jaren slechts zo'n 50% van de bezoekers leden van het Quiltersgilde zijn. En bij een afnemend aantal bezoekers betekent dat dus ook steeds minder leden. En daar willen we verandering in brengen. 
Hoewel het aanbod van tentoonstellingen, beurzen enzovoort enorm is vergeleken met vroegere jaren, zou het toch zo moeten zijn dat de tentoonstelling van werk van leden van het Quiltersgilde minstens de helft van onze leden verleid om te komen kijken. Daarom vragen we de lezers van dit blog om ons te helpen met ideeën hoe we de Algemene Tentoonstelling (ATT) aantrekkelijker, interessanter en niet te missen kunnen maken.


Een kleurrijke quilt op een tentoonstelling in een beurshal.

Graag horen we uw suggesties en ideeën via dit blog of middels een mail aan att@quiltersgilde.nl
We zijn benieuwd ;-)

Inge van Koningsveld en Gerrie Schoonebeek

25 opmerkingen:

Linda Beerlink zei

Voor mij is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer het belangrijkst.

Hannie de Beer zei

Inderdaad is de bereikbaarbaarheid met openbaar vervoer belangrijk! En misschien een idee, om enkele gast tentoonstellingen erbij te halen?

Ineke Original zei

Amersfoort lijkt me een geweldig idee. Kerk op de Hof.

Marijke zei

Meer werk van leden tonen, de afgelopen jaren is er regelmatig werk afgewezen, ik heb begrepen omdat dan een bepaalde categorie Vol was.

Marjolein Ztm zei

Bereikbaarheid is een groot punt. Vaak kun je je auto maar moeilijk parkeren of is het parkeergeld weer hoog. Met OV lukt vaak wel, maar moet je weer een eind lopen. Tja, en als je last hebt van de benenwagen kan dat je al snel opbreken.
Verder vind ik dat het soms op een uitstalling van quilts lijkt.Hoewel ik moet zeggen dat het quiltersgilde dit zoveel mogelijk probeert te beperken, maar er helaas niet altijd aan ontkomt.
Wat mij ook erg opvalt bij tentoonstellingen is dat er zo weinig gelegenheid is om even te zitten. Er is een mogelijkheid om even wat te eten en als je geluk hebt kun je er ook bij zitten. Vaker niet dan wel. Of heb ik het soms slecht getroffen?
Ik persoonlijk vind dat een quilt wordt gemaakt met een bepaald doel. Misschien is het wel leuk om te bekijken of dat doel tijdens tentoonstellingen kan worden gerealiseerd. Ik bedoel dat een quilt die thuis over de bank hangt niet tot zijn recht kan komen tegen een kerkmuur. Dit is maar een voorbeeld en hopelijk snappen jullie wat ik bedoel.

Groetjes Marjolein uit Zoetermeer

Liesbeth Wessels zei

Wat een goed idee om de vraag hier te stellen, hopelijk reageren veel mensen. Voor mij is de afstand belangrijk, maar heel fijn is het als er een bus rijdt. Regio Twente organiseert dit vaak, dan kan ik met hen meerijden. Je wordt bij de deur uitgezet en opgehaald, wat wil een mens nog meer ? groeten van liesbeth wessels

Anoniem zei

Inspelen op de dingen die onder quilters leven..... nu zijn er bijvoorbeeld ontzettend veel quiltsters bezig met de inmiddels o zo beroemde stonefield van Susan Smith. Al een paar jaren lopen ontzettend veel quiltsters warm voor de quilts van Supergoof. .... ... bijna ieder jaar lijkt van nature zijn eigen trends te hebben. Voor mij persoonlijk, omdat ik jullie blad niet echt interessant vind, ga ik ook niet kijken op de ATT. Onbewust ga ik er dan toch vanuit dat de ATT dan ook niet boeiend vind. Jullie zijn in jullie blad erg bezig met quilten als moderne kunst en veel minder als knusse hobby die je lekker op de bank kunt uitoefenen. Of ff een half uurtje tussendoor op de naaimachine. En dat is nou juist wat de meeste quiltsters die ik bij quiltshops en sociale media spreek, lijkt bezig te houden. Zelfs ik als jonge quiltster van 33 jaar, vermaakt zich beter met lapjes freubelen dan met moderne technieken als stoffen bedrukken oid. .... Dus mijn idee? Verdiep jullie in waar quiltend Nederland mee bezig is. Indexeer dat gewoon door iedereen foto's te laten sturen van de quilt waar zij mee bezig zijn en de allerlaatste AFFO. Ga daar je blad op aanpassen. Trek dat door naar de ATT (nodig bijvoorbeeld Susan Smith uit om haar quilts te tonen, dan heb je de trend van dit en aankomend jaar opgepakt) Dan hebben jullie je publiek al warm nog ruim vooooordat de ATT begint! Wordt trendwatcher en sluit aan bij wat leeft. Annemieke Lus

Nienke zei

Dat is een interessante invalshoek Annemieke!

Mieke van Minnen-Kanis zei

De bereikbaarheid en parkeergelegenheid zijn heel belangrijk. Persoonlijk zou ik het fijn vinden wanneer de tentoonstelling een hele week zou zijn, ipv een lang weekend. Op de quilt startpagina staat een lijst met lesgeefster s in Nederland. Benader hen om bv met de les groepen gezamenlijk te komen of geef hen ruimte om workshops te geven tijdens de tentoonstelling. Met technieken van ten toon gestelde quilts. Ook zou er bij bv. Regio dagen (die heel goed bezocht worden) groeps inschrijvingen kunnen zijn. Op zo'n dag kunnen leden dan gezamenlijk afspreken. De tentoonstelling zelf: zo gevarieerd mogelijk. Klassiek en modern, klein en groot. Bescheiden van kleur en kleuren die eraf spatten. Juist die grote verschillen geven inspiratie. Kijk je ook eens naar iets anders dan hetgeen waar je meestal mee bezig bent.
En als laatste: wat een goed idee om deze vraag te stellen!! Succes met het organiseren.

Nienke zei

Wat een goede ideeën komen er langs op deze manier!

Caroline zei

Ik ben al jaren lid van het quiltersgilde en sluit mij aan bij Anoniem. Het blad vind ik zelf niet zo leuk, ik voel mij meer donateur. Ik vind dat de arts en moderne quilts altijd erg oververtegenwoordigd zijn. Zelf houd ik heel erg van traditionele of antieke quilts. En die mis ik veelal op de tentoonstelling. Ik daarom dus niet meer. Ik ben 1 of 2x geweest,maar de tentoonstelling sprak mij niet aan. Quilten is voor mij een knussen lapjesdeken op de bank. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik begrijp dat het moeilijk is om het iedereen naar de zin te maken. Maar een mooie tentoonstelling met traditionele quilts, daar reis ik zelfs voor naar Maastricht.

Petra zei

Waar de tentoonstelling ook is, met de auto of met het ov, ik zal proberen te komen. Nu woon ik in het midden van het land en als geboren noorderling, weet ik hoe lastig het kan zijn, hoeveel tijd het kost, uit een klein dorp te komen. Persoonlijk houd ik niet heel erg van traditionele quilts, wel om naar te kijken, niet om te maken tenzij met een moderne twist: bij voorbeeld wel de techniek, niet de kleuren.Voorheen miste ík juist het modernere werk en dat hoeven voor mij niet beslist art-quilts te zijn, maar wat men dan noemt 'contemporary'. Wat al eerder iemand zei: Jammer dat niet iedereen kan genieten van de ontwerpen, de technieken, ook al is het niet wat je zelf zou willen maken. Het is juist zo heerlijk dat er ook bij dit handwerk -en ook als je machinaal werkt- zoveel mogelijkheden zijn dat iedereen dat kan kiezen waar hij of zij persoonlijk blij van wordt. Dat lijkt me nu bij uitstek het doel van een hobby. Kleine tentoonstellingen van gasten lijken me leuk, ook van andere disciplines -kan een verrijking zijn-, en misschien videobeelden over een bijzonder onderwerp dat interessant kan zijn voor quilters. O ja, mochten er mensen zijn die inderdaad moeite hebben met het ov en geen vervoer hebben ..... is buiten busreizen, iets als carpoolen een idee? Ik heb altijd wel een paar plaatsen vrij.

Margreet zei

Goed om de vraag aan de leden voor te leggen. Ik weet niet hoeveel mensen bereikt worden met dit blog, maar misschien goed om ook in het Quiltnieuws (dat ik graag lees!) hier aandacht aan te besteden. Zelf houd ik van modern en art quilts, maar ik vind dat ook traditionele en 'hobby' quilters aan hun trekken moeten komen. Een paar suggesties: leer van andermans succes, bijvoorbeeld Birmingham. Waarom is dat zo populair? Verder, zorg dat de locatie zowel per OV als per auto goed bereikbaar is. Alkmaar is wel erg ver weg voor veel mensen. Organiseer een aantal kleinere thema tentoonstellingen. Eventueel tegelijk in dezelfde locatie of verspreid over het jaar. En last but not leastvzorg voor een transparante selectie. Nu is helemaal niet duidelijk waarop geselecteerd wordt, hoeveel categorieen er zijn en hoeveel quilts afvallen. Veel wijsheid gewenst!

Unknown zei

Bereikbaarheiden hopelijk een keer in het noorden van het land.

Anoniem zei

Ik zou me kunnen voorstellen dat je elk jaar 1 of 2 regios vraagt om een deel van de tentoonstelling te vullen. Daarbij zouden zij dan ook de selectie moeten doen.
Verder vraag ik mij af of begin september wel een goed moment is. Voor veel mensen is dat nog een vakantieperiode. Bovendien ook pal voor de Elzas.
Weliswaar gaat de die voor afwisseling maar ik kan me ook voorstellen dat je juist wel een thema kiest, zoals alle daar Janes verzamelen!

Groet
Rita Franke

Hetty Janssen zei



1. Graag ergens in het midden van het land wat goed met ov te doen is.

2. Een hele week i.p.v. dat weekend. Ik kan bijv. wel op woensdag maar andere dage zijn vaak een probleem.

3 De mogelijkheid om vaker ergens te kunnen zitten.

4. De mogelijkheid om gewoon je eigen lunchpakket op te eten zonder dat mensen er wat van zeggen en je wegsturen.

dutchcomfort zei

Ik ben het helemaal met het antwoord van Petra eens!
Ik heb mijn lidmaatschap een aantal jaar geleden opgezegd. Ik voelde me niet thuis bij het Quiltersgilde.
Ik zie mijzelf als een hedendaagse quilter met af en toe een uitstapje naar iets traditioneler en ik werk graag met moderne stoffen die helaas niet of nauwelijks in Nederland te koop zijn. Een expositie moet een reflectie zijn van wat er onder alle Nederlandse quilters leeft, niet alleen een verzameling Dear Janes of Stonefield quilts.
Ik kan me ook voorstellen dat het moeilijk is om een interessante tentoonstelling samen te stellen door het gigantische aanbod aan inspiratie en quilt foto’s op het internet!
Ik wens jullie veel succes met het bedenken van de (brood)nodige aanpassingen voor de toekomst! Het is goed dat deze vraag hier wordt gesteld!

Betty zei

Fijn dat je er naar vraagt!
De ATT in Arnhem vond ik een absoluut dieptepunt tot nu toe: quilts die technisch niet goed in elkaar zitten.Ik vond 3 quilts mooi, terwijl ik best wel positief en enthousiast ben ingesteld ...
Mooi of niet mooi blijft natuurlijk altijd persoonlijk en ik weet dat ik teveel over 1 kam scheer nu, maar toch. We gingen teleurgesteld naar huis (2 uur heen, 2 uur terug).
Wat Annemieke over het blad zegt, kan ik volledig onderschrijven: het spreekt me niet aan.
Wat is zo fantastisch aan het QG: de bieb!
Dit is vast niet leuk om te horen (behalve voor Tineke Stolp).

Waar haal ik dan mijn inspiratie vandaan?
Niet van de traditionele tak van quilten, waar iedereen nog in centimeters denkt en in deprimerende kleuren quilt!
Gelukkig staan er op het internet heel veel en niet al te moeilijke patronen in vrolijke kleuren. In (Engelstalige) blogs lees je veel tips over strijken, snijden en bv liniaalgebruik. Er is zoveel dat je nog kunt leren ook via bv YouTube.

QG Gooi het roer om, zolang je nog leden hebt!

els zei

Suggesties:
Goed bereikbare locatie in het midden van het land.

Gelegenheid om hier en daar even te kunnen zitten om de quilts op je in te laten werken en te rusten.

Mogelijkheid om een eigen lunch op te eten. Quilters gaan beslist niet met vieze handen aan de quilts zitten!

Aandacht voor simpele gebruiksquilts want daar zijn tenslotte de meeste quilters mee bezig. Misschien kunnen er foto's verzameld worden van quilts waarmee de leden NU bezig zijn en daar een selectie uit maken voor een volgende tentoonstelling.

Misschien een kleine tentoonstelling van een (buitenlandse) ontwerpster die op dit moment erg "in" is.

Workshop(s) waar je op een gezellige manier wat kunt leren.

Een leuke actie om nieuwe leden te winnen.

Dit zijn zomaar wat ideetjes die voor mij een tentoonstelling extra leuk zouden maken.


Hilda de Wit zei

Het is een goed idee om de vraag bij de leden neer te leggen. De tentoonstellingen vind ik de moeite waard, maar het wringt ook hier en daar. Praktisch gezien vind ik dat het bereikbaar moet blijven met openbaar vervoer vanuit alle hoeken van het land; de door velen genoemde extra zitjes en plek om meegebrachte lunch te eten is een goed idee. Het hele spectrum van artquilts tot en met traditionele quilts zou ik niet willen missen, maar de manier waarop deze getoond worden zou kunnen verschillen, want ze zijn vaak op een totaal verschillende manier tot stand gekomen en beogen ook verschil in doel/ functie. Bij artquilts zou ik meer uitleg/ achtergrondinfo fijn vinden. Een betere ordening in wedstrijdquilten, moderne quilten, traditionele quilten, gebruiksquilten, artquilts. En bij die ordening wat standjes en een workshop plaatsen zou voor mij prettig werken, alsof je dan de verschillende werelden van de verschillende quilters binnen stapt. Workshops vind ik leuk, afgewisseld misschien met demonstraties; een quiltersspreekuur of vragenhoekje zou voor mij ook wel wat zijn; een gezamenlijk project in het zonnetje zetten en tegelijkertijd tijdens de tentoonstelling de mogelijkheid om mee te doen (dat kan van een regio zijn, maar ook droomdekentjes of serious request oid, aansluitend bij wat er leeft op dat moment). En tenslotte is het ook zo dat niet iedereen altijd tevreden gesteld kan worden en het gilde vrijwilligerswerk is met een enorme inzet door vele quilters, dus niet verder springen dan je polsstok lang is, waardering voor wat er is is wel op z'n plaats, en genieten van wat er kan en geboden wordt.

Ingrid zei

Gelukkig worden er nog mooie quilts gemaakt, zoals te zien op de Europese tentoonstelling. Bij het Nederlandse Quiltersgilde zie ik ze (bijna) niet. Wat ik in Arnhem zag, was werkelijk ondermaats. Eerlijk gezegd is dat al een aantal jaren het geval. Dat oordeel komt ook omdat ik veel quilts zie op internet en tentoonstellingen. Als het je eerste tentoonstelling is, zal het heus inspirerend zijn.

Sombere kleuren, kant en klare panels, DJ, SBS, Civil War, haal ik geen inspiratie uit. Internet loopt daar al van over. Wat mij betreft hoeven er ook geen eerste quilts of kinderquilts getoond te worden.
Ik wil graag moderne quilts zien met moderne technieken en moderne stoffen. En dan bedoel ik geen Art (knip- en plakwerk met tule erover). Dat is weer veel te veel aanwezig.

Drie categorieën: traditioneel (maar dan goed uitgevoerd), modern (eigentijds) en Art (écht kunst).

Tijdens de tentoonstelling workshops/demo's met verschillende technieken. (En als je je dan opgeeft om een demo te geven, is een reactie daarop wel het minste!)
Laat misschien een dia-show/film lopen.
Verjonging/vernieuwing is erg welkom.
Plaatselijke regio/bee's erbij betrekken?
De quilts die in winkels hangen, heb ik niet gezien. Geen tijd voor. En wil iedereen dat wel?

Ik blijf lid, niet om het blad, die blijft vaak in plastic zitten. Regiodagen zijn leuk om andere mensen te ontmoeten. Niet om het aangeboden knutselwerkje (variërend van pannenlap tot speldenkussen). Laat mensen meenemen waar ze mee bezig zijn, dan kan je bij elkaar kijken. Misschien eens regioavonden organiseren? Voor verjonging?
Show-and-tell kan sneller. Het is genoeg om te weten wie 't gemaakt heeft.

Ik wilde deze keer een quilt voor de ATT aanmelden. Ik had foto's gemaakt, het formulier ingevuld, maar vond geen e-mailadres. Je moet dus de foto's afdrukken, in een enveloppe stoppen, een postzegel opzoeken en dan pas kan je het opsturen. Toen haakte ik af. Zo'n grote tunnel aan je (gebruiks)quilt maken, vind ik ook geen goed idee. Is vast wel een ander ophangsysteem voor te bedenken. Het zou fijn zijn als aanmelding een beetje gemakkelijker/moderner gaat. Persoonlijk zou ik niet graag zien dat mijn quilt in een winkel hangt.

Positief vind ik dat de tentoonstelling in een weekend is, ik ga graag op zondag. De winkels zijn ook vooral leuk. De grote ruimte (kerken) is prachtig maar hoeft misschien niet altijd.

marion zei

wat een goede vraag om te stellen, ik ga er proberen zo goed mogelijk antwoord op te geven.

Liever niet in september, net na de vakantie en net voor de OEQC, niet handig voor mij. Ik kies dan bijna altijd voor de OEQC. Dat vind ik toch een stuk inspirerender.

Kies eens een plek die goed te doen is voor diegene die slecht ter been zijn, een kerk loopt met zijn ongelijkheid erg vervelend. Ik ben jong , maar in een rolstoel, en dan zijn kerken zeker geen pretje

Graag zelf je lunch ergens kunnen eten, als er iets leuks is prima maar ik heb graag de keuze

en ik vind bij de OEQC zo geweldig dat er allerlei gasttentoonstellingen zijn, van kantklossen tot andere landen. Dat boeit. Quilts kijken kan op zoveel plekken dat je bijzonder mag zijn....

Wat ik als tip las en zeker kan onderschrijven is probeer een trendsetter te zijn........

Janny de Roo zei

Voor mij geldt
ook dat de bereikbaarheid goed te doen is per openbaar vervoer. Het tijdstip doet er natuurlijk ook toe.
Verder kom ik graag naar de ATT.

Petra Kooij zei

Zoveel mensen zoveel wensen.
Er zijn heel veel quilttentoonstellingen en quilt beurzen bijgekomen de afgelopen jaren. Maar ook het internet heeft een belangrijke rol in het geheel denk ik.
Daarbij zijn er in augusutus, September en oktober 4 grote tentoonstellingen.
Wellicht is een samenwerking met andere quilttentoonstellingen een idee?
Of een rondreizende kleinere tentoonstelling in diverse locale gelegenheden waar je kan zitten en zelf een broodje kan meenemen.
Tentoonstellingen een accent geven; bijvoorbeeld traditioneel-modern-art-knus en gezellig etc. Dan weet je wat je kan verwachten.
Maar de hamvraag is natuurlijk: Wat is het doel van de ATT?
Tot slot mijn dank voor alle vrijwillige inzet van heel veel leden die zo'n grote organisatie op zich willen nemen.

conny's quilts en creaties zei

Er is al veel gezegd waar ook ik me in kan vinden. Grootste concurrent (geldt in elk geval voor mij) lijkt me vooral het www. daar is zoveel te zien, dat we allemaal al behoorlijk verwend zijn.

Trendsetter worden, daar sluit ik me bij aan. Nu is het gilde (traag) volgend van de hypes in quiltland.

Geef meer internet tips in het blad.

Ik vind het een goed idee om de tijd van de tentoonstelling te verlengen tot een week. Voor werkende quilters fijn om door de week, op een vrije dag te kunnen, en niet per se aan een weekend vast te zitten. Meer zitplaatsen noodzakelijk!

Prima suggestie om (zo nu en dan?) van de regiodag een grote bee te maken waarbij iedereen zijn eigen werk doet en kan uitwisselen. Het is prettig dat je dan ook van te voren weet waar je aan toe bent, en dan kan beslissen of je wel of niet gaat. (nu weet je altijd pas wat de bedoeling is als je ter plaatse bent. Niet altijd prettig, hoewel goed bedoeld)
Tip: wissel in de regio elk jaar eens van dag (denk aan de werkende quilters die dit ook wel eens willen meemaken. (dus niet altijd op bijv. een vrijdag)

Mogelijk de tentoonstelling houden in een plaats(en) in het midden van het land. En dan op meerdere (kleinere)locaties. (zie de prachtige tweejaarlijkse tentoonstelling in Noord Groningen) Pendelbussen regelen of leenfietsen oid. dan kan ieder op zoek naar de tentoonstelling die hem/haar persoonlijk aanspreekt.

Mogelijk ook een interactieve poot aanbieden met (foto's) werk van quilters of een techniek uitleg op film.

Waarom er niet een tweejaarlijks ipv jaarlijks evenement van maken?

Blijf in het blad op zoek naar balans tussen modern/art en knus.

Veel succes, na vele jaren ben ik nog steeds met plezier lid, Conny