donderdag 10 december 2015

Seizoen quilten – de kerst spulletjes mogen weer!

Mooi, we zitten weer in de periode na Sinterklaas en nog ruim voor Kerst. En dan mag het huis worden versierd uiteraard. Op Facebook en andere blogs zie ik ook alle mogelijke kerstversieringen weer tevoorschijn komen. Ik kijk er enorm naar uit. Tja, kijk ernaar uit, want ik heb het eigenlijk onverwacht druk dit eind van het jaar en heb mijzelf nog geen tijd gegund om alles zelf weer uit de kasten te sjorren.

De boom staat alvast, en de lichtjes zitten er sinds gisteravond ook in. De geur van dennennaalden verspreid zich al langzaam door mijn huisje en daarmee kom ik al lekker in de stemming. Vorig jaar heb ik mijn wolletjes kerstquilt afgemaakt, en dit jaar kan ik die dus ophangen in huis. Uhm, blijk ik eigenlijk nog niet echt een goede plek voor te hebben. Ik heb een ideale plek voor een kleinere quilt in mijn hal, en een makkelijke plek voor een quilt tot 1.20 breed in de woonkamer. Maar de kerstquilt is 1.45m breed. Had ik mij vorig jaar nog niet druk over gemaakt. Dat idee van ‘dat komt wel’, is dus nu.

Er gaat niets boven de deadline voor een blogje om eens snel wat uit te proberen. Om een lang verhaal kort te maken: de quilt hangt. Op het plekje voor kleine quilts in de gang. Ach, MacGyver zou trots op mij zijn voor het gebruik van handigheidjes en ijzerdraad. Ahum. Maar hij hangt!


Ik heb nog meer dingen liggen om op te snorren. Kleine mini kerstboompjes in een slingertje, en nog een paar kerstquilts. En de ballen en slingers in de boom uiteraard. Maar ik heb ook nog plannen om wat nieuwe, kleine ornamenten te maken dit jaar. Op een verdwaalde avond, of misschien wel grijze middag. Misschien dat jullie daar ook nog zin in hebben? Hier mijn ‘to-do’ lijstje. Wie weet kom ik er aan toe!

Eerste optie zijn deze kleine gevouwen ornamentjes. Super eenvoudig te maken van een dubbele cirkel. Enige ingrediënt waar ik weinig van heb: tijd. Dus dat moet goed komen nog ergens voor de kerstdagen zelf. Erg leuk uitgelegd door Crouton Crackerjacks. En ook leuk: hij gebruikt een Featherweight machientje om de cirkels aan elkaar te naaien. Knus!Volgende kanshebber is deze Folded Ball. Ik heb de piepschuim ballen al in huis. Genoeg lapjes liggen om de vierkantjes van te snijden. Het filmpje heeft het over vierkantjes van 3 inch. Gaat ook prima met vierkantjes van 2,5 inch. Alleen nog flink wat platte spelden op de kop tikken. O ja, en nog wat tijd ergens vinden…En het derde projectje dat mij erg leuk lijkt om te maken is deze Folded Christmas Tree – een tutorial op de Little By Little Bossy Mama blog. Deze is gemaakt van dubbelgenaaide 60° driehoeken. Af en toe komen van dat boompje weer foto's voorbij op internet. Steeds denk ik: wat is die leuk! Inmiddels begrijpen jullie al waarom ik er nog niet eentje heb hangen: iets met tijd… Klik op deze link voor de tutorial.

Misschien hebben jullie nog ergens een gaatje open om een van deze favorieten te proberen. Ik ga m’n best doen om er ook nog iets mee te doen. En het mag, want de Kim McLean Flower Basket Medaillon top is af! Volgende keer een update over het dubbelen en quilten van die top. Eerst lekker ontspannen richting kerst.

Allemaal hele fijne feestdagen en hopelijk is er nog wat tijd tussendoor voor een paar steekjes.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein


PS: Kijk nog even op de website van het Quiltersgilde voor de winter/kerstsfeer blokken die in de Goede Doelen quilts gaan. Hier de link.

5 opmerkingen:

Marina Brito de Campos zei

De gevouwen ornamentjes zijn inderdaad heel leuk om te maken. Je kunt er allerlei contrasterende stofjes voor gebruiken! Veel plezier!

Supergoof zei

Marjolein wat is je quilt mooi!!!!

Marjolein den Boer zei

Dank je Ingrid :-) Hij was ook zo leuk om te maken. Vorig jaar rond deze tijd was ik bezig met de afronding: http://quiltersgilde.blogspot.nl/2014/12/in-de-knoop-met-kerst.html

Wilma Kuin zei

Heerlijke periode. Alleen maar genieten. ..

Jo Huijsman zei

Mooi een eigen gemaakte kerstquilt. Mijn kerstquilt en krans van kerststofjes hangt ook weer. Dit weekend nog de rest van de eigengemaakte spulletjes uit de doos halen en dan is het weer allemaal traditie, heerlijk.