Papier wordt gemaakt van lompen en oud papier en komt in diverse kwaliteiten onze brievenbussen binnen vallen, vaak gooi je het gewoon weg ( liefst wel in de oud papier bak ), maar je kunt het ook gebruiken voor diverse doeleinden. Het is erg leuk om hiervoor kranten uit het buitenland voor te gebruiken, de tekst is niet belangrijk, wel de typografie en de andere taal. Mijn beneden buurman vertrekt over een paar dagen naar Qatar, hij heeft de opdracht gehad een krant voor me mee te nemen. Voor deze ondergrond heb ik zowel een plaatselijke krant gebruikt en een krant uit Portugal, waar we afgelopen zomer vakantie gevierd hebben.
Op de 2e foto is het papier bewerkt met matte Gel Medium, dit is een acryl medium ( o.a van het merk Amsterdam, te koop bij winkels met kunstenaars benodigdheden ), ik heb het wat verdund met water, zodat het wat beter met een kwast over het papier verdeeld kon worden. Op de foto hierboven heb ik de papier ondergrond bewerkt met gesso, dat gebruiken kunstschilders als ondergrond op hun doeken, de kleuren van de verf worden dan nog helderder. Je kunt het verschil goed zien op de beide foto's, gel medium is redelijk doorzichtig, zodat de ondergrond goed zichtbaar blijft, gesso dekt het papier redelijk af, je ziet er nog wel iets doorheen, maar niet veel.
Zowel gesso als gel medium moet je wel goed laten drogen, een nacht is prima! Nadat de ondergronden droog waren heb ik m.b.v. thermofaxscreens erover heen gezeefdrukt.
Het vel gemengd papier is in banen van 8 cm gesneden, de banen zijn daarna in delen van 10 cm gesneden. De randen van het papier is daarna afgewerkt op de naaimachine met een kleine zigzag steek, zoals je ziet met voetje nr. 2 ( Bernina ), dit voetje heeft een staafje aan de rechterkant, waar de rechter steek van de zigzag overheen valt, je kunt heel netje de rand afwerken. Na het afwerken van de zijkanten heb ik met een rechte steek over het papier nog een laag toegevoegd. Je hebt nu de laag van het krantenpapier en gel medium, de laag van de zeefdruk en de derde is de genaaide laag.
Bij het naaien met voetje nr. 2 moet je even opletten met dat staafje, dat gaat nog iets door onder het voetje, dus op het einde van de rand die je afwerkt moet je de stof of papier ietsje ( een paar millimeter) onder het voetje doorschuiven, er zitten nog steken op het staafje!
Hierboven is de rechthoek klaar, je kunt ook zien dat ik nog een laagje van een kerstservet over het krantenpapier heb heen geplakt, toen de gel medium nog niet droog was, gebruik hiervoor alleen de bovenste laag van het servet. Je ziet ook een deel van het Portugese krantenpapier.
Dit heb ik gebruikt om mijn kerstkaarten te maken, alhoewel ik te laat ben om ze te versturen, dus het zijn nieuwjaarskaarten geworden. Het leuke is dat dit materiaal leuk is om mee te werken en het kost niets. Op deze manier leer je met een ander materiaal te werken en in een kleine vorm, wil je hier een groter werk mee maken, dan moet er meer gel medium gebruikt worden, zodat het waterafstotend wordt, ook wordt het dan steviger als je er vulling achter doet en het intensief door gaat quilten.
Bij het werken met papier moet je er wel op letten regelmatig het huis van je machine schoon te maken, papier laat veel stof achter in je huis, zodat het garen makkelijker gaat breken. Ik hoop dat dit weer een interessant bericht is voor jullie, dank nog voor de leuke reacties op het vorige bericht!
Fijne 2e kerstdag en een creatief 2014 !!
10 opmerkingen:
Zeker leuk. En dat voetje lijkt me superhandig. Ga ik zeker voor kijken. Bedankt voor de inspiratie.
Heel erg leuk met papier werken. Zo nog niet gedaan. Vingers gaan kriebelen en er borrelen allerlei ideeën op nu. Heel erg leuk deze blog workshop mini van je! Dank!
Heel fijne dagen en een scrap and papiervol niew jaar!
Weer veel geleerd! En wat een mooi eindresultaat!
Mooi resultaat!
Leuke techniek met mooie resultaten. Bedankt voor je duidelijke uitleg.
Ga ik vast proberen, bedankt voor de uitleg
Geweldige online les van de A(a)rt-academie!!
Hoewel ik beslist geen art quilter ben, vind ik het een heel inspirerend blogbericht. volgende keer neem ik een krant uit China voor je mee.
Deze manier kende ik nog niet. Dank je Aart, ga ik zeker proberen!
Geweldige les van Aart, dank je wel, weer een techniek om uit te proberen.
Leuke techniek Aart. Buitenlandse kranten kun je overigens ook vaak in de bibliotheek krijgen. Mijn bibliotheek bewaart Chinese en Arabische kranten voor me als ik even bel. Anders gaan ze bij het oud papier.
Een reactie posten