machinaal gequilt/ geborduurd
Quiltkring "Bij Stukjes en Beetjes" Groningen 1995
1.85 hoog, onderzijde 2.72
materiaal: katoen
In Quiltnieuws nr. 35 op pagina 27 staat een artikel over de nationale feestrok 1946- 1948. Het handelt over een rok die gemaakt is van restjes stof uit de jaren in en ook vóór de oorlog en die wel gedragen werd bij de viering van bevrijdingsdag.
De Quiltkring "Bij Stukjes en Beetjes" uit Groningen heeft in 1995 in Landgoed Lemferdinge te Paterswolde een tentoonstelling gehouden onder het thema "bevrijding". De Quiltkring heeft ter gelegenheid van het feit dat we 50 jaar geleden bevrijd zijn, in 1995 ook een dergelijke rok gemaakt. Tijdens hun tentoonstelling hebben groepsleden de rok gedragen wanneer zij gastvrouw dienst hadden. Na de tentoonstelling is de rok aan het Quiltersgilde geschonken.
Op die tentoonstelling waren ook een paar rokken uit het Fries Verzetsmuseum uit Leeuwarden te zien.
Het gaat om een overslag rok met een bindlint in de taille. De kleuren blauw en oranje waren de basisstoffen waarmee iedereen werkte, de rest kwam uit de persoonlijke lappenmand van de leden. Twaalf dames hebben een rokbaan gemaakt volgens een patroon van Wil Hinsch, die voor de crazy methode koos. De stofjes zijn op een witte katoenen ondergrond genaaid zonder tussenvulling. In de onderrand zit midden in iedere rokbaan een effen blauwe punt waarop de voornaam van de maker geborduurd is. Namen die te lezen zijn: Cobi, Gonnie, Anneke, Jetty, Marita, Ginie, Erika, Matty, Alex Leseman-Drenth, Hetty, Jannie, Lucie.
3 opmerkingen:
Ik heb nog de originele rok die mijn moeder gedragen heeft. Leuk om er weer eens iets over te lezen
Ik heb er gezien in Leeuwarden in het museum, een paar jaar geleden. Heel bijzonder.
Ik heb hem ook in Leeuwarden gezien, reuze leuk.
Een reactie posten