donderdag 25 april 2013

Elke week een jaar: 1989


Met een kopje koffie erbij zit ik weer een jaar Quiltnieuwsen door te bladeren. Het is altijd weer een verrassing wat ik tegenkom. Het blad en de vereniging worden steeds volwassener. En aan het eind van dit jaar zijn er 2500 leden!! 

Zo vlak voor de troonswisseling een wel heel leuk artikel in het Quiltnieuws van juni 1989. Er wordt een quilt gemaakt en aangeboden aan Koningin Beatrix ter ere van haar 50ste verjaardag. Twaalf commissarissen van de Koningin moeten een jasje inleveren!!
de twaalf commissarissen quilt

Door het grotere aantal leden is de vraag naar boeken uit de bibliotheek ook groter. Daarom wordt besloten de uitleentermijn te verkorten. Daardoor worden de wachttijden korter.
uitleentermijn wordt 4 ipv 6 weken

 Een artikel over "goede" quiltsteken. Recht en klein is het beste. Ik zeg altijd tegen mezelf en andere quilters: er is geen quilt politie!! Doe waar je zelf tevreden mee bent.
hoe "moeten" quiltsteken eruit zien
 De pagina met kleine advertenties ziet er nu wel anders uit.
kleine advertenties
Onze leden winnen prijzen in het buitenland. Kijk maar naar de pagina "wij feliciteren" in Quiltnieuws.  Maar in 1989 kwam je prijswinnende quilt dan op de voorkant te staan!
quilt van Rina Schouten, prijs in Salzburg
 En kijk hier eens: de eerste kleurenfoto's op een van 4 kleuren pagina's van Quiltnieuws. Foto's uit Deventer, waar 7000 bezoekers kwamen!! Laten we hopen dat we in Alkmaar dit jaar ook weer richting de 7000 gaan...
foto's van de Algemene Tentoonstelling in Deventer1989:
Op de agenda voor de Algemene Ledenvergadering stond een voorstel tot een statutenwijziging inzake het gelijklopen van het verenigingsjaar en het kalenderjaar. Voor het goedkeuren van een statutenwijziging moest 2/3 van de leden aanwezig zijn. Op 8 maart 1989 werd bij Laurence Schoemaker thuis een ledenvergadering gehouden, uiteraard waren daar niet voldoende leden aanwezig zodat de statutenwijziging verschoven werd naar de  
Algemene Ledenvergadering op 12 april in De Eenhoorn te Amersfoort. De wijziging werd goedgekeurd; de contributie werd éénmalig ƒ 46,- t/m 31 december 1990. De jaarcontributie werd verhoogd van ƒ 28 naar ƒ 32,-. Op de vergadering waren speldjes met het Quiltersgildelogo te koop en ansichtkaarten met quilts.
In plaats van de geplande tentoonstelling in Loosdrecht in 1988 kwam er in het voorjaar 1989 een tentoonstelling in het Openluchtmuseum in Arnhem. Quilts van leden werden aangevuld met antieke quilts uit het bezit van het museum. En de quilt gemaakt door Marieke Dijkers van jasjes van de Commissarissen van de Koningin en aangeboden aan Koningin Beatrix was er voor allen te bewonderen. De toeloop was groot, ruim 7000 bezoekers.
In oktober volgde nog een grote  tentoonstelling in de Bergkerk in Deventer: 7.400 bezoekers. Tijdens de opening van deze tentoonstelling werd het boekje, gemaakt van de inzendingen van de blokkenontwerpwedstrijd, 'Quilt Design Holland' gepresenteerd. Het boekje was samengesteld door Julie Duijker en Maartje Huyzendveld. Vijfentwintig nieuwe blokken met uitleg in het Nederlands en Engels. Van de echte blokken werd een quilt gemaakt en aan het Quiltersgilde aangeboden.
Een computer werd aangeschaft. Het 2500ste lid werd ingeschreven.  
De redactie van Quiltnieuws werd vernieuwd, Trudie Suermondt en Pia Brunnekreef (overleden 2007) namen het roer over van Joop Roesink en Marieke Ruys. In Quiltnieuws nr 22 verschenen voor het eerst 4 pagina’s in kleur.
Besturen van de in Europa bestaande gilden vergaderden in Oxford en richtten de European Quilters Association op (EQA).
De Belgische Quilters Vereniging werd opgericht.

Rose-Anne

2 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Een heel bijzonder jaar, onze koningin 50 jaar. Ook nu wordt 2013 heel bijzonder. Leuk idee van de quilt. Zou hij nog gebruikt worden op de "Groene Draak"?

Nienke zei

Oh het blijft enig deze verhalen uit de 'oude doos'. Dank voor alles terugzoeken en op een rij zetten!!