woensdag 2 juli 2014

Permanente monoprint plaat.

Eén van de technieken waar ik wel eens mee aan de slag wil is monoprinten, dat kan met verschillende ondergronden, waar je een laagje verf op aanbrengt, lijnen of tekeningen in aanbrengt en dan een lap stof of papier op aanbrengt. D.m.v. een roller druk je het aan op de ondergrond en maakt zo afdruk. Als ondergrond kun je een glasplaat, plastic onderlegger gebruiken, als het maar glad is en geen verf opneemt. Je kunt een gelli plate maken met water en gelatine, maar deze valt door het intensief gebruiken uit elkaar, wat ook weer mooie resultaten kan geven. In de handel is sinds enige tijd een gelli plate te koop die intact blijft, voor zover ik weet in 2 maten. Wil je een grotere plaat hebben dan zal je die zelf moeten maken! Dat heb ik dus gedaan.
De benodigdheden zijn: kokend water, gelatine, glycerine en alcohol. Ik ben het www af gaan zoeken naar een recept en zo mogelijk YouTube filmpjes. Het recept vond ik met een filmpje.
Het recept:
7 zakjes gelatine,
1/2 cup glycerine,
1 cup rubbing alcohole,
1 1/2 cup boiling water.
1 1/2 cup boiling water.
Toen begon mijn zoektocht, wat is rubbing alcohole, daarmee wordt Isopropyl alcohol mee bedoeld, in Amerika koop je dat bij de grote winkels als Wallmart in liter flessen voor ongeveer 2 dollar, hier is het alleen bij de apotheek te verkrijgen. Mijn apotheek had het niet in voorraad, het moest besteld worden en het kost 20 euro voor 250 ml.
De volgende zoektocht was naar de hoeveelheid van 1 cup, Google bracht uitkomst, het is 240 ml.
De volgende zoektocht was naar de hoeveelheid gelatine, het filmpje leerde mij dat 1 zakje 1 oz inhoud had, oz is de afkorting van Ounce, die je voor gewicht hebt en voor inhoud, het heet dan fluid ounce (fl oz).
Voor de gelatine had ik ounces in gewicht nodig, 1 oz = 28,3495231 gram, voor het gemak 28 gram.
Het volgende probleem deed zich voor, waar worden deze ingrediënten verkocht? In de supermarkt vond ik alleen de gelatine blaadjes, ik wilde de poedervorm hebben. Drogisten misschien, jawel één drogist in de hele stad, gelukkig verkocht deze ook glycerine, de vorige verkochten alleen maar producten waar glycerine in verwerkt waren.
Het recept nu in maten die wij gewend zijn:
7 X28 gram gelatine poeder ( 196 gram )
120 ml glycerine
240 ml Isopropyl alcohol ( 99,9 % )
360 ml kokend water.
Nu het spannendste: het maken van de gelli plaat. Maak niet de fout om de gelatine met kokend water te mengen voor je begint, het geleerproces begint dan gelijk!!
Ik heb de glycerine en de alcohol gemengd met de gelatine, dit gaf een korrelige massa. Daarna is het kokende water toegevoegd.
Ik heb een bak gebruikt die de slager weggooit, er hebben salades o.i.d. ingezeten, ik heb deze van iemand gekregen! De bak is 25,5 X 37,5 cm binnenmaat. Test van te voren uit hoe dik je plaat wordt, door de hoeveelheden op te tellen en dat in de vorm van water in de bak te doen, een vinger in de bak leert je snel hoe dik je plaat gaat worden. Ik heb een dubbele hoeveelheid genomen, alhoewel in niet voldoende alcohol had, maar nog een fles van 20 euro was iets te veel van het goede. Voor het opstijven van de gelatine moet de bak een aantal uren in de koelkast. Het filmpje op You Tube leert je dat je i.p.v. de alcohol ook 3 flesjes glycerine kunt gebruiken, kost wel enige moeite, de dame is nogal breedsprakig!
Monoprinten kun je met diverse soorten verf doen, acryl, printpasta van STV, Mijn-eigen, trapsuutjies.
Binnenkort ga ik aan de gang, jullie ook?
5 opmerkingen:

flox zei

Heb je nu een permanente gelli plate gemaakt? Ik maak hem altijd gewoon van wat blaadjes gelatine en water - houdt ongeveer drie dagen. Kan niet tegen de volle zon, want dan loopt hij terug. Op den duur krijg je er barsten in of gaten. Dan speelt het toeval mee in je werk.
Ben benieuwd hoe lang die van jou houdt.
Flox

Ineke zei

Er zijn wel meer maten in gelli plates tegenwoordig. ook ronde en hele kleine en die worden andersom gebruikt, als een soort stempel.
Je hebt er wel een hele kookles voor nodig. Ben benieuwd hoe het zich houdt.

Nienke zei

Wat een mooie uitleg Aart, deze zomer ga ik het ook eens uitproberen!

Anoniem zei

Gebruik ook gewoon poedergelatine en water. In de koeling afgedekt bewaren. Als hij niet meer goed is in de cutter en weer vloeibaar maken (niet koken) en weer storten op een plaat en laten opstijven.

Jo Huijsman zei

Wat ben je weer goed bezig Aart. Het lijkt mij een leuke bezigheid voor de zomervakantie. Hoewel, ik schuif op dit moment alles door naar de zomervakantie en helaas, aan een zomervakantie komt ook een einde.