donderdag 31 juli 2014

Speldenkussens

Wat is dat toch? Die drang om alsmaar dingetjes te verzamelen die handig zijn bij het quilten? Zo heb ik dus aardig wat speldenkussens. Ik zeg het voorzichtig: 'aardig wat'. Want wat is veel, of genoeg in die categorie? 

Dit onderwerp presenteerde zich aan mij toen ik zat te dubben welk speldenkussentje ik zou maken als kadootje voor een vriendin. En dan maak je een afweging van grootte, materiaal, vorm etc. En terwijl die onderwerpen in mijn hoofd passeerden realiseerde ik me dat ik best wel wat vormen zelf ook in gebruik had. 

Een eerste foto van de meest gebruikte selectie... 

En uiteraard zit daar geen gekocht exemplaar tussen. Die ster heb ik het eerst gemaakt. Ik was net begonnen met quilten en had wat strookjes stof. Spelden pakte ik nog uit het Hema-doosje, dus hoog tijd dat er iets functioneels bijkwam. Het patroon voor deze kwam ik gratis tegen bij het uitzoeken van wat lapjes (hier http://www.gelrebloem.nl/webshop/freedownloads.php). 

De kleine logcabin volgde: tijdens een cursus keken we naar de techniek, en die vond ik zo leuk dat ik die avond even door-experimenteerde tot een klein vierkantje.  Tja, en wat doe je daarmee? Dat wordt een speldenkussen :-) Er zit wat teveel vulling in wellicht, maar hij is lekker klein en past dus makkelijk in doosjes of naaimandjes als er een handwerkje mee op reis gaat. Zo wordt het dubbelgevouwen stukje Hobbs ook gebruikt: past precies in een klein blikje waar ik wat handpatch blokjes in meenam. Die grote zit met klitteband op mijn naaimachine mat en is handig voor die lange quiltspelden. 

Ik heb nog kleiner hoor - een heel klein speldenkussentje van 2 bij 3 cm dat aan de binnenkant van m'n naaimandje zit gespeld. Deze: 

Daarbij ook een fotootje van een speldenkussentje wat je om je vinger kunt doen - hoef je niet zo'n grote afstand te overbruggen om je speldjes op te bergen. Ik heb daar ook een mooie zilveren uitvoering van, gemaakt door TJ Lane (kijk hier maar eens: http://www.thimbles2fit.com/): 

Helaas is die verbogen geraakt, waardoor ik toch nog steeds tijdens het handwerken de speldjes gewoon in m'n shirtje prikte. Dus als laatste toevoeging heb ik voor mijzelf dat kleine hartje gemaakt uit wol. Daar zit een speldje achterop, zodat ik die makkelijk kan opprikken. Tijdens het appliqueren prik ik dan daar m'n speldjes in. Dat is toch fijner dan in een blousje. 

Het grootste speldenkussen dat ik heb zit in m'n naaitafeltje. In het bovenste laadje zitten 3 schattig ingelegd houten klepjes en als je de middelste openklapt heb je een speldenkussentje: 

Ik heb even snel geteld, en ik kom op zeker 12 speldenkussens. En ik heb nog wat nieuwe vormen op het oog. Zo had een deelnemer van The Great British Sewing Bee vorig jaar een pin dog - een teckel van tweed. Och, die zou ik ook wel willen maken. Tijdens mijn speurtocht naar leuke nieuwe kussentjes zag ik dat ze in haar blog (http://heatherjacks.co.uk/?s=pin+dog )  deze foto ervan gebruikt: 


Kortom: ik weet zeker dat er de komende tijd nog mooie kussens bij gaan komen (waar ik dan ook mooie knoopjes op kwijt kan). Inmiddels ben ik toe aan de aparte vormen: konijntjes, honden, katten... Ik ben nieuwsgierig: wat voor speldenkussens hebben jullie? Gewoon vierkante, of bijzondere vormen?

Lieve quiltgroeten,
Marjolein 

7 opmerkingen:

Truus zei

Leuk om je verschillende speldenkussens te zien en bedankt voor de links.
Ondertussen komen hier ook steeds meer soorten kussentjes-ook geborduurde,oa biscornu's-er bij.Het zijn ook werkjes om zo even tussendoor te maken.Hoeveel ik er heb???--hm zo kom ik al op minstens 7.
gezellige dag
groetjes,Truus uit Drenthe

Klaske zei

En er komen steeds meer bij hè. Heb ze ook overal te liggen, zelf gemaakte ook mooie gekregen geborduurde daar ben ik erg zuinig mee!

Klaske zei

Maar het meest gebruik ik mijn beertjespeldenkussen..

Aart zei

Ik heb 4 speldenkussens, die ergens tussen zithoek en naaikamer dwalen, maar als ik een bies op de achterkant van een quilt zet gebruik ik meestal mijn spijkerbroek. Gevolg: boodschappen doen en er achter komen dat er nog een heel rijtje spelden in op mijn bovenbeen in de spijkerbroek zitten.

Saskia Smit zei

Wat herkenbaar dat ik niet de enige ben met spelden in / op mijn broekspijp!

Nienke zei

Wat een schatjes. Ik heb er nog nooit één genaaid, moet ik bekennen, en dat komt omdat ik stiekem verliefd ben op die speldenkussens die omringd worden door kleine chinese poppetjes. Misschien omdat ik die heel jong al had en ze nog steeds verkocht worden dus uit pure nostalgie. En misschien omdat ik ook wel eens tegen ze praat ;-).

flox zei

Ik heb geen speldenkussen, maar een speldendoosje. De meeste spelden van mij liggen echter op de grond, zijn gestoken in de strijkplank of in de wand.