donderdag 5 februari 2015

Quilten Speciaal 13

Hallo ik ben Jo en ik ben gevraagd om mijn Quilten Speciaal 13 (QS13) belevenissen met enige regelmaat met jullie te delen. QS13 is een tweejarige opleiding die voor de 13e keer georganiseerd wordt door het Quiltersgilde. De opleiding is gericht op een specialisatietraject waarin veel aandacht is voor het experimenteel werken in de lijn van artquilts. Dat ik deze opleiding mag volgen ervaar ik als een voorrecht en ik vind het reuze leuk om mijn ervaringen met jullie te delen. Ik hoop dat ik hiermee (art)quilters over de drempel trek en wie weet wordt QS die in  2016 voor de veertiende keer van start gaat, de ultieme uitdaging. Voor de overige blog lezers hoop ik dat mijn verhalen gewoon gezellig zijn. Als artquilter ben ik ook geïnteresseerd in de wereld van de traditionele en hedendaagse quilters en ik hoop dat jullie het leuk vinden om over de wereld van de artquilters te lezen. 

Na deze wat lange inleiding kom ik nu ter zake met een verslag van les 4. Tijdens het zomerreces vertel ik over de eerste drie lessen en natuurlijk maak ik ook uitstapjes naar andere quiltactiviteiten die leuk zijn om te delen. 

De 4e les werd zaterdag 24 januari georganiseerd in het TextielMuseum Tilburg . Laat dat nu net een dag zijn met een barre weersvoorspelling en dus ben ik vrijdagavond naar Tilburg gegaan. Vroeg in de ochtend werd ik in mijn hotelkamer wakker gemaakt door een berichtje op mijn telefoon van een lid van ArtQuiltGroepOost, “Hup dames en heer uit bed, jullie kunnen sneeuw verven. Fijne dag”. Tja en dan zit je in een hotelkamer……………………. Gelukkig maakte de rondleiding door het Textiellab en de tentoonstelling Building with Textiles met een deskundige uitleg en daarna de les van Marijke Schurink alles meer dan goed.
(klik op Textiel Museum en Marijke Schuring voor een link naar de webpagina).

Eenmaal weer thuis heb ik toch nog een paar emmertjes met lapjes, verf en sneeuw gevuld. Zie hier het resultaat. 









Het TextielMuseum in Tilburg is een museum waar een quilter helemaal blij en hebberig van wordt.


Op deze momenten hoop ik op een lang leven met heel veel tijd om mij nog verder te ontwikkelen in het quilten. Het leuke is dat alle oudjes onder de machines en technieken nog volop experimenteel in gebruik zijn. 



De tentoonstelling Building with Textiles is nu helaas niet meer te bezoeken. Het TextielMuseum presenteerde in deze tentoonstelling werk van internationaal toonaangevende architecten en interieurprojecten met textiel in de hoofdrol. Tegenwoordig wordt textiel al het vijfde bouwmateriaal genoemd naast staal, steen, beton en hout. 



Het textiellab van het TextielMuseum is een kenniscentrum dat het midden houdt tussen een gespecialiseerde werkplaats voor het vervaardigen van unieke stoffen en een open atelier waarin innovatie centraal staat. Nationale en internationale ontwerpers, architecten, kunstenaars en veel belovende studenten worden hier begeleid.



Het ontwerp en de uitwerking in wording.

 De 150 jaar oude fabriek en nieuwbouw is samengevoegd tot één gebouw die op zichzelf ook een bezoek meer dan waard is. In het nieuwe gedeelte hadden wij een prachtig leslokaal tot onze beschikking en hier werd de opdracht van de vorige les besproken, een body piece of met andere woorden een lichaamsversiering. Wij hadden allemaal weer onze stinkende best gedaan en de resultaten waren zeer verrassend. Zo langzamerhand begint er ook een groepsgevoel te ontstaan. Het wordt hierdoor alleen maar leuker en wij durven elkaar ook wat meer feedback te geven. Hoewel, hierin zijn nog wel wat stappen te maken.


 De les ging over composities. Het ordenen van beeldelementen volgens een vooraf bepaalde strategie of met andere woorden het creëren van orde in de chaos. 
Composities is ook het werken met tegenstellingen, door bijvoorbeeld aan je quilt
- één afwijkende kleur toe te voegen voor een levendig en/of spannend effect;
- een richting aan te geven door een horizontale, verticale, diagonale of driehoekscompositie;
- een richting geven aan de plaats die de figuren innemen ten opzicht van elkaar, een symmetrische of asymmetrische compositie en de centrale of de verspreide compositie.
In alle lessen wordt tot nu toe veel aandacht gegeven aan de opbouw van je quilt, omdat in je werk een goede opbouw essentieel is. Ook wordt er wel gezegd dat een compositie pas een goede compositie is als het niet uitmaakt hoe je de quilt ophangt. De bovenkant kan ook de onderkant zijn, maar ook de linker of rechterzijde kan de boven of onderkant zijn. Dit is een vuistregel hoor en uitzonderingen bevestigen de regel, maar er zit wel iets in. De regels van composities is misschien ook heel goed toepasbaar op traditionele en hedendaagse quilts. 

Daarna was het tijd voor de opdrachten. In groepjes van drie gingen wij aan de hand van foto’s kunstwerken bespreken. Het doel hiervan is dat je ook leert stil te staan bij kunst die voor jou niet direct aansprekend is. Ook moesten wij van foto’s nieuwe composities maken en deze klassikaal bespreken. 


De opdracht voor de volgende keer is ook weer hartstikke leuk. Het is de bedoeling dat wij van vijf onderwerpen foto’s gaan maken, hierbij is de compositie het uitgangspunt. De meest aansprekende foto moet vervolgens uitgewerkt worden in de collage techniek. De volgende keer ga ik hier meer over vertellen.

Al met al is mijn eerste verhaal een lang verhaal geworden. De volgende keer zal ik  mijn enthousiasme over QS13 wat inperken.
Fijne dag, groet Jo

7 opmerkingen:

Klaske zei

Leuk om je te volgen Jo! Zelf ben ik meer traditionele quilter, maar het artquilten vind ik ook erg interessant!
Tilburg is voor mij een heel eind, maar moet toch maar eens in het museum komen kijken.

Nienke zei

Haha een heerlijk enthousiast verhaal. En ook leuk om te lezen dat de invulling van de lessen ook weer iets anders is, de docenten steken er duidelijk veel energie in. Het is echt een voorrecht om QS te kunnen volgen, zo heb ik het ook ervaren, goed kijken moet je tenslotte ook leren!

Hilda de Wit zei

Nou, dat inperken van het verhaal is niet nodig hoor! Ik heb het met veel belangstelling tot aan het eind toe gelezen. Hoewel ik voorlopig oeverloos amateur ben en veelal traditioneel werk vind ik het interessante informatie, bedankt!

Hannie de Beer zei

Een fijn artikel Jo, heel duidelijk. Zo te ziens de cursus voor jou echt geweldig om te doen. En wij volgen je op de voet!

Aart zei

Mooi verslag Jo, het is luid en duidelijk! Dank voor je lesje compositie, had ik net even nodig.

Mini Egbers zei

Mooi verslag Jo, je hebt het met heel veel enthousiasme geschreven in duidelijke taal. Dank je wel!

els zei

Asjeblieft niet inperken Jo. Ik geniet van je verslag.