donderdag 26 mei 2016

Eindelijk aan de Mysteriequilt begonnen

Een paar maanden geleden kwam in de Quiltnieuws nr 127 een foto voorbij van een paar bankjes in Sitges, Spanje die als inspiratie hebben gediend voor de nieuwe mysterie quilt voor dit jaar. En ik voelde het gelijk: driehoekjes! Die ga ik meedoen!!

Foto Rose-Anne de Haan
Er was alleen een beetje een obstakel, namelijk een belofte aan mijzelf eind vorig jaar dat 2016 vooral in het teken zou staan van onderhanden werk en voorraad verwerken. Want ik heb een enorm leuke stapel van quilts die in de categorie WISP’s vallen. Works In Slow Progress – dat zijn dus nog geen UFO’s, nou ja, iemand anders zou ze misschien net zo makkelijk wel als UFO’s kwalificeren, maar ze komen (bijna) allemaal nog regelmatig door de hand.

Dus heb ik nog even hard doorgewerkt om de zaagtandjes in elkaar te zetten die rond de Little Sparrow van Susan Smith komen (een BOM uit 2013-2014).
 

En heb ik een quilt van een cursus in 2012 eindelijk afgemaakt en gelijk aangemeld voor de ATT in augustus – waar hij mag hangen!! Erg blij mee, maar nog even geen foto’s op het blog dus.

En heb ik ijverig doorgewerkt aan wat stitchery blokjes voor de Life is Beautiful van Helen Stubs (patroon gekregen kerst 2011). 
 
Met zo’n hoop productiviteit vond ik het ook een prima plan om een start te maken met de eerste blokken van de mysterie quilt. Dus de dozen ingedoken om te kijken welke stofjes uit de stash in aanmerking zouden komen voor deze blokken.
Voor de eerste aflevering heb ik voor 2 groene en diverse crème stofjes gekozen die over zijn van het Antique Sampler project voor Linda (zie vorige blogje hier). Ik hou van slimme naai en snij methodes bij het naaien van half square triangles en heb nog even zitten puzzelen om te kijken of de scraps die ik had liggen groot genoeg waren om steeds 8 half square triangles te maken, ipv 2. Voor een uitleg van die methode, kijk bijvoorbeeld hier

voorbeeld van Generations-Quilt-Patterns.com
En omdat ik inches makkelijker vind werken dan centimeters, heb ik m'n sommetjes in inches gemaakt. Een deel van mijn lapjes was groot genoeg voor de nog snellere methode van 8 blokjes in 1 keer, de rest heb ik van kleinere lapjes gemaakt.


En daarna was het puzzelen maar. Klein planbordje gemaakt en steeds de helft van de vierkantjes voor een blok bij elkaar gelegd.


Ik kwam er nog wel achter dat niet elk patroon even blij is met naadjes die allemaal dezelfde kant op gaan (naar het groen). Dus daar ben ik later nog mee gaan spelen.


Voorlopig is deel 1 af, en kom ik nu bij één van de voordelen van even wachten met starten: de nieuwe Quiltnieuws met het volgende deel komt eind volgende week in de bus. Dus ik kan al weer heel snel verder met deze quilt.

Zijn jullie ook al begonnen? En hebben jullie gezien dat er een Facebook groep is waar je elkaars vorderingen kunt volgen? Zoek op Facebook naar de Mysteriequilt Quiltnieuws groep of klik hier om je aan te melden. Ik zet mijn foto’s straks ook in die groep bij de rest.

Lieve quiltgroeten,

Marjolein

3 opmerkingen:

Quilt Quebbel zei

Dat is wel een zeer snelle methode om die driehoekjes samen te stellen. Ik ben heel traditioneel met de hand bezig en dat gaat iets `slower`. Maar wel leuk om zo af en toe tussen anderen drukke dingen door te doen.
En via de FB-pagina worden we allemaal gestimuleerd om nog even in die laatste week te knallen.
Groet van Quebbel, Maria.

Jo Huijsman zei

Heerlijk, wat zal dit een ruimte geven, in de kast en in het hoofd.

mia zei

Tja toch maar overstag gegaan, je ziet iets en dat blijft dan hangen in je grijze massa. Ik heb nu de eerste rij gedaan en vind het wel heel erg leuk, vooral omdat puntjes maken niet mijn sterke punt! is