Afgelopen vrijdag is de Art Quilt groep Oost al bezig geweest om eerst te monoprinten en daarna tipi-punten te maken.
Vandaag ben ik zelf nog even bezig geweest om het proces van monoprinten op de gevoelige plaat vast te leggen en er dit blogbericht over te kunnen maken.
Wat heb je daarvoor nodig: ten eerste een ondergrond waarop je kunt monoprinten, te denken valt aan een kunststof placemat, een stuk acryl plaat zoals perspex of een dunne plaat metaal. Het maakt in feite niet zoveel uit, als de ondergrond maar glad is en makkelijk af te nemen is. Ook heb je nodig verf, ik gebruik de transparante verf van Trapsuutjies, je kunt ook acrylverf gebruiken, maar dat maakt je stof stug. Hierboven zie je mijn Gellli printplaat ( Ook te maken met gelatine en water ), waar ik 2 kleuren verf op heb aangebracht, met een rollertje rol je dat uit, zodat de verf goed over de plaat verdeeld wordt.
Sorry voor de lampen die je in de 2 bovenste foto's ziet weer schijnen, het was te donker in de keuken. Op de ondergrond kun je nu voorwerpen leggen die een afdruk in de verf achterlaten.
Dat hoeven geen dure dingen te zijn, antislipmatjes, vorkjes bij de snackbar vandaan, lege toiletpapier kokers, vershoudfolie, veel is te gebruiken. Hierna haal je de voorwerpen die op je plaat liggen weg en stempelt ze op een schoon stuk katoenen stof. Het is niet nodig om deze van te voren te bewerken, zoals je met andere methoden doet om stof te verven. Een ander lapje leg je nu over de plaat heen en druk met je handen de stof stevig op de plaat. Na het drukken haal je de stof van de plaat en legt het te drogen.
Soms kun je een tweede afdruk maken, deze wordt wel veel lichter van kleur!
De voorwerpen die ik van de plaat haalde voor ik de stof op de plaat legde is gestempeld op een volgende lap.
Daarna is de plaat opnieuw gevuld met rode en gele verf en met een vorkje van de snackbar zijn er lijnen in aangebracht.
Als je een dunne laag verf op de plaat aanbrengt is je afdruk ook lichter van kleur. Hier is voor de afdruk gebruik gemaakt van bubbeltjes folie, antislip mat en het vorkje alleen nu zijn de tanden in de verf gedrukt.
Als je lappen droog zijn moeten ze nog wel gefixeerd worden met een strijkijzer, daarna is de stof gebruiksklaar om tipi-punten te maken. Dit ga ik maar eens snel doen, voorlopig genoeg stof om mee te spelen!
4 opmerkingen:
Leuke techniek, en mooie lappen voor de tipipunten!
Leuke effecten!
wat leuk, al die verschillende technieken en mogelijkheden die gebruikt worden voor het maken van de tipi punt. Het wordt vast een boeiend geheel!
Mijn tipi punten zijn klaar, helaas niet van techniek AQGO. Ik gebruikte acrylverf en dat vind mij naaimachine niet fijn (verkeerde zuinigheid).
Een reactie posten