maandag 25 maart 2013

Art quilts in Nederland

Begin mei staat er iets bijzonders te gebeuren. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het project Art Quilts in Nederland’, (klik hier om naar de website te gaan) bestaande uit drie onderdelen:
  • Een kunsthistorisch en tegelijkertijd een kunst-kritisch boek ‘Art Quilts in Nederland’, door kunsthistoricus Henk Lijding en dat zal verschijnen op 1 mei 2013.
  • De werken die in het boek besproken worden, zijn te zien op de tentoonstelling ‘Art Quilts in Nederland’ van 1-20 mei 2013 in de kunstgalerie Art Legi te Gouda.
  • Bij de presentatie van het boek op 1 mei 2013 zal het symposium ‘Kunst en Quilts' over art quilts in de context van kunst gehouden worden, in de Jeruzalemkapel te Gouda.

Het boek Art Quilts in Nederland is geschreven door Henk Lijding, kunsthistoricus en auteur van een groot aantal artikelen over Art Quilts in het Quiltersgilde blad Quilt Nieuws.In samenwerking met 57 art quilters en 8 beeldend kunstenaars zijn 110 art quilts samengebracht en becommentarieerd. Het betreft hier werk van professionele kunstenaars en topamateurs.
De art quilts zijn weliswaar gemaakt van textiel of daaraan verwant flexibel materiaal, maar het uitgangspunt van art quilters  is een dieper achterliggend idee en niet het ambacht. De stof, de keuze van de kleuren, het doorstikken of borduren zijn expressiemiddelen voor de kunstenaar. Net als bij schilderijen of sculpturen is het beeld bepalend, en de impact die het werk heeft op de beschouwer.

In vijf essays licht Henk Lijding de belangrijkste aspecten van art quilts toe en geeft hij een overzicht van de ontwikkeling van art quilts in Nederland.


Bij de lancering van dit boek zal een tentoonstelling geopend worden waar een belangrijk deel van de werken uit het boek te zien zullen zijn. Deze tentoonstelling Art Quilts in Nederland is te zien van 1 t/m 20 mei 2013 in het in 2012 geheel gerestaureerde en als kunstgalerie heringerichte gebouw Arti Legi aan de Markt, tegenover het mooie stadhuis van Gouda.Tot slot wordt ter gelegenheid van boek en tentoonstelling, op 1 mei 2013 een symposiumKunst en Quilts’ georganiseerd. Het eerste kunst-kritische symposium in Nederland over art quilts en hun relatie tot kunst.

‘Art quilts zijn van textiel en worden door vrouwen gemaakt’. Dat is de meest gehoorde reden dat art quilts nog niet overal in musea te zien zijn. Ten onrechte, menen wij. Op het symposium zal de relatie met kunst centraal staan.  Met goed ingevoerde sprekers uit de kunst- en art quilt wereld en een paneldiscussie over de relatie tussen art quilts en kunst. Voor art quilters, museumcurators en galeriehouders. Aansluitend zal de opening van de tentoonstelling ‘Art Quilts in Nederland’ plaatsvinden.

NB. Het boek is vanaf 1 mei verkrijgbaar bij de betere boekhandel. En bij voorinschrijving met korting en gratis toezending te bestellen bij uitgever WBOOKS. Maak daartoe € 17,95 over op bankrekening 564780480, ten name van WBOOKS, Zwolle onder vermelding ‘art quilts’ en uw adresgegevens. U krijgt het dan begin mei automatisch thuisgestuurd!

2 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Fijn, om dit hier ook te lezen! Ik heb mijn toegangsbewijs al binnen, ook voor de TT. Hopelijk hang ik er ook?

Carla zei

Enorm genoten van al het prachtige werk wat hier hangt en staat