donderdag 14 maart 2013

Elke week een jaar: 1983

In het kader van ons 30 jarig bestaan gaan we jullie de komende weken meenemen door de geschiedenis van het Quiltersgilde.
Ik hoop dat jullie veel plezier zullen beleven aan de blogberichten met als thema: 
"elke week een jaar"

Zoals jullie hieronder kunnen lezen, was er niet van het een op het andere moment een Quiltersgilde. Vanaf 1972 was er een gestaag groeiende belangstelling voor quilten in Nederland, wat uiteindelijk resulteerde in  de oprichting van het Quiltersgilde op 1 september 1983.

Aanloop:

1972:
Van 16 september - 29 oktober werd in het Stedelijk Museum te Amster­dam de tentoonstelling 'Quilts, Amerikaanse Lappendekens in de 19e eeuw (= American pieced quilts)' gehouden.
Iet Smits verzorgde vanuit haar Quilterij in Warnsveld een kwartaalrondzendbrief aan een gestaag groeiende groep quilters.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1983:
            1 september 1983: oprichting Quiltersgilde.
Op zaterdag 10 september 1983 werd er een bijeenkomst gehouden (22 aanwezigen) in galerie “Mauvezand” in Laren waarbij nut, noodzaak en willigheid van het oprichten van een Nederlands Quiltersgilde werd besproken. Uit deze bijeenkomst kwam een werkcomité  voort bestaande uit  Marieke Dijkers, Erna Letzel, Nel v.d. Linden, Suzanne du Pré, Iet Smits en Marianne Weenen. Op 23 november hield dit comité een bijeenkomst bij Nel v.d. Linden in Hilversum (zie “Quiltnieuws” nr 21 van De Quilterij van Iet Smits, een aantal gestencilde pagina’s, dat de voorloper was van het Quiltnieuws van het Quiltersgilde). Voorlopig werd het doel als volgt omschreven: “Het samenbrengen van quiltende personen (quiltsters en quilters?) zodat ideeën, kennis en informatie uitgewisseld kunnen worden ter bevordering en verbreiding van patchwork en quilten en van vriendschap en waardering onderling in het bijzonder.”  Lidmaatschap ƒ 25,--; hiervan is ƒ 15,-- gereserveerd als bijdrage voor Quiltnieuws, het blad van Iet Smits.
In oktober kwam een groep leden bijeen bij Marianne Weenen thuis. Hier werd gesproken over de organisatie van het Quiltersgilde.
Voor 1 februari 1984 werd een werkcomité/ledenvergadering aangekondigd, te houden bij Marianne Weenen thuis in Vught, waar diverse punten zouden worden besproken. Ook werden kandidaat bestuursleden gevraagd zich te melden. 


Rose-Anne

6 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Wat is dit interessant, om te lezen! Een paar jaar later in 1991ben ik lid geworden. En dat ben ik nog steeds, met veel plezier!

Nienke zei

Oh wat super zeg, ik ben van veel latere datum maar vind het ook heel boeiend om te lezen hoe het allemaal zo gekomen is!

Annelies zei

Erg leuk om te lezen !

lia zei

Ik weet van Marianne Weenen,zij is helaas overleden,dat ze bijzonder trots was op het feit dat zij als eerste de contributie betaald had en daardoor lidnummer 1 kreeg toebedeeld.
Groetjes Lia

mia zei

Wat een leuk idee om de geschiedenis van het Gilde te brengen. Lees het met veel plezier.

els zei

o wat leuk om te lezen. Omdat ik in de tachtiger jaren naar het buitenland ben verhuisd ben ik nog niet zo lang lid.
Ik vind het erg boeiend om op de hoogte te blijven van Quiltend Nedenrland.