zondag 5 mei 2013

Art quilts in Nederland

Op woensdag 1 mei 2013 vond het symposium "Kunst en Quilts" plaats in de Jeruzalemkapel in Gouda, georganiseerd door Henk Lijding. Een interessante discussie over de relatie van art quilts tot kunst.

Het boek "Art Quilts in Nederland" geschreven door Henk Lijding mocht ik als voorzitter van het Quiltersgilde in ontvangst nemen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in Arti Legi in Gouda. Alle in dit boek beschreven en gefotografeerde quilts zijn daar te zien tot en met 20 mei 2013.Het Quiltersgilde faciliteert de opleiding Quilten Speciaal, een tweejarige kaderopleiding die voor veel art quilters belangrijk is in de ontwikkeling naar een eigen stijl en handschrift. Groep 11 en 12 zijn thans bezig. De werkstukken van groep 11 zullen te zien zijn tijdens onze Algemene Tentoonstelling in Alkmaar van 6 t/m 11 september 2013.

Meer informatie over dit boek en deze prachtige tentoonstelling vindt u hier.

4 opmerkingen:

Nienke zei

Zowel het symposium als de tentoonstelling waren goed georganiseerd en bijzonder interessant. Gelukkig is de expositie een paar weken geopend voor publiek zodat ik nog een keertje terug kan.

Hannie de Beer zei

Een goed georganiseerd symposium,en een fraai boek! De tentoonstelling is een aanrader!

A. Lustenhouwer zei

Het quiltersgilde komt steeds terug met art quilts/ quilten als kunst. In het Quiltersgilde laten jullie het in alle technische dosiers en bijdragen meer en meer terugkomen lijkt het wel. Ik vind het jammer dat er hierdoor minder ruimte is voor het, blijkbaar in ogen van sommige mensen, ouderwetse hand patchwork en handquiltwerk. OOK jongere quilters (ik ben bijvoorbeeld 32) hebben daar nog steeds interesse in en als je een rondje langs weblogs maakt zie je ook dat mensen daar belangstelling voor hebben (sterren / huisjes/ mandjes en zo meer) Ik hoop daar in de toekomst weer meer aandacht voor te zien, want om heel eerlijk te zijn geef ik niets om al die nieuwere technieken die een soort van schilderij of iets dergelijks van een quilt maken en dan vergeten dat een quilt eigenlijk een lappendeken is of een doorgepit stuk kleding. Indien er in de toekomst almaar meer belangstelling blijft in het Quiltersgilde voor de artquilt en minder en minder voor de traditionelere technieken, gaat het voor mij helaas een reden zijn om als lid af te haken. (En uit gesprekken her en der met andere quilsters weet ik dat er meer (ook dikwijls jongere mensen) weet ik dat er meer mensen tegenaan lopen) Ik hoop dat jullie ook naar deze geluiden luisteren en niet alleen naar mensen die zich met artquilting of quilten speciaal bezighouden!

Nienke zei

@Lustenhouwer Jouw kant van het verhaal, hoor ik ook vaak maar dan in omgekeerde richting vanuit de Artquilthoek. Het is altijd lastig om in een vereniging alle smaken evenredig aan bod te laten komen. Ik heb het gevoel dat het Quiltersgilde zich in alle bochten wringt om dit toch te realiseren waarvoor ik mijn petje afneem. Wat ons bindt is de liefde voor stof en het quilten, in een lange traditie en historie. Ik hoop dat we nog lang kunnen genieten van elkaars mooie en bijzondere quiltwerk waar zoveel liefde, tijd en aandacht in zit of het nou traditioneel, modern of art quilts zijn!