donderdag 18 september 2014

Tegels als inspiratieVorige week dinsdag ging een bijzondere vrouw met pensioen: Hanny Spierenburg. Nu hoor ik u denken: Hanny? Wie is dat?  Hanny was jarenlang lid van de redactie van het tijdschrift Textiel Plus, en daarna actief voor de textielkunst binnen de verschillende organisaties voor amateurkunst, waar zij vele jaren werkte. En wij quilters hebben  Quilten Speciaal aan haar te danken, dat ze samen met Jette Clover opzette en van de grond trok en het Textielfestival dat elke vijf jaar wordt gehouden. (Ja, volgend jaar is weer een festival jaar! In Leiden ditmaal. Er is ook ruimte voor inzendingen aan een wedstrijd, waarvoor ook u nog tot 1 oktober in kunt sturen).
En, tja, als je Hanny heet en in de textiel zit dan krijg je natuurlijk van al je collega's een tassie vast te houden. Wat een goed idee! en wat hebben we gelachen!! We verwachten veel van het Textielfestival nu je zoveel tijd over hebt, Hanny!

Soms kom je plotseling op internet inspiratie tegen - zoals deze tegels.        

DDS311300 Deco Dots Saybrook Vibrant Set Limestone                                                                               
 Misschien is het wel aanleiding voor een quilt voor de AT van volgend jaar.  Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd of er een art-quilter is die deze tegels als haar inspiratie wil gebruiken en hoe ze het dan gaat uitwerken. Zou een mooi thema voor een tentoonstelling kunnen zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van heel veel verschillende technieken.                                                                   Vandaag zag ik in Utrecht werk van Dorothy Wedderburn dat ook wel op tegels geinspireerd lijkt te zijn. Het werk heeft een interessant thema - de mens in zijn vele verschillende gedaanten, donker en blank -en is op een heel subtiele wijze prachtig gelaagd in drie lagen. Ik zag zeefdruk, scherp geprint en meer schetsmatig, katoen en voile in lagen over elkaar, maar ook kantjes en randjes en plastic vormen. Het is juist de afwisseling van printtechnieken en stoffen die maakt dat je het werk van heel dichtbij en langere tijd wilt bekijken. Daarbij zijn over het hele werk kleine schatdoosjes en een soort zelfgemaakte knopen van plastic als intrigerende en verhalende versieringen vastgemaakt.Tot slot de museum tip van deze keer: In het museum in Nagele is een vilttentoonstelling te zien met werk van nationale en internationale kunstenaars te zien. Lijkt me leuk om daar wat inspiratie op te doen.


Minded, 2013, by Chung-Im Kim

Geen opmerkingen: