donderdag 19 maart 2015

Voorbereidingen in volle gang

Nu we een aantal vrijwilligers bereid hebben gevonden om mee te werken aan de grote tentoonstelling in september is het eerste werkgroepoverleg gepland. Volgende week donderdag komen we bij elkaar om te bespreken wie welke taken op zich gaat nemen, hoe we de werkgroepen indelen en wat we van elkaar mogen verwachten in de aanloop naar de opening. We zullen na donderdag een korte impressie geven via dit blog.
Ook de aanmeldingen druppelen weer binnen. Het is een karige oogst dit jaar dus we hopen dat er nog vele projecten op stapel staan en dat april een record aantal aanmeldingen zal opleveren. Immers zonder kunnen we geen tentoonstelling organiseren. De aanmelding van een quilt voor de grote tentoonstelling is niet moeilijk maar je moet er wel even wat moeite voor doen:
Het begint met het invullen van het aanmeldingsformulier. Dat is te vinden op de website van het gilde en voor alle quilts (traditioneel, art, eigentijds, thema, algemeen) hetzelfde.
Dan zorg je voor twee foto's, een foto van de hele quilt en een foto van een detail. Achterop de foto's noteer je dan je naam, lidnummer en wat de bovenkant van de quilt is. Vervolgens stop je alles in een envelop en stuurt deze op. Gerrie verwerkt alle aanmeldingen in een Excellbestand dus het werkt het snelst als je envelop direct naar Bunschoten wordt gestuurd. 


In de contacten met mensen horen we nogal eens de opmerking dat ze het lastig vinden om dit allemaal te doen en dat ze liever digitaal insturen. Het zou niet meer van deze tijd zijn om je via de post aan te moeten melden voor een tentoonstelling.
Maar stelt u zich eens voor dat er minimaal 400 quilts bekeken moeten worden op een scherm waarvan er dan 250 maximaal geselecteerd kunnen worden. Tegen de tijd dat je de 100 e quilt hebt gezien ben je de eerste dan toch alweer vergeten? Het zal anderen wellicht lukken om digitaal te selecteren wij hebben de beste ervaringen met fysieke foto's die we heen en weer kunnen schuiven, in de hand kunnen nemen en op ons eigen tempo kunnen bekijken. Ook de informatie over de quilts die op het aanmeldingsformulier staat is daarbij belangrijk. De maten, de inspiratie en het verhaaltje achter de quilt zijn allemaal zichtbaar. Alleen de naam van de maker/maakster is niet zichtbaar zodat de selectie anoniem blijft.
 Het selecteren doen we niet als tentoonstellingscommissie maar daarvoor wordt elk jaar een aantal mensen uitgenodigd die dat voor ons doen. Zo behouden we de objectiviteit en diversiteit het beste. De dames die selecteren vertegenwoordigen diverse stromingen, art, eigentijds en traditioneel, zo wordt de selectie divers en kunnen we genieten van verschillende soorten quilts op de tentoonstelling.

De selectieprocedure zelf komt op de regiodagen van het gilde uitgebreid aan de orde. Alle regiovertegenwoordigers hebben een uitleg gekregen hoe dit in zijn werk gaat, dus als je daar nieuwsgierig naar bent kun je hen er gerust naar vragen. (KLIK om alles nog eens rustig na te lezen)

Volgende keer weer een blog naar aanleiding van de eerste bijeenkomst met werkgroepleden.
Woon je in de buurt van Deventer en heb je zin om de handen uit de mouwen te steken, mail ons dan. We kunnen nog enkele werkgroepleden gebruiken en zeker ook een aantal angels in september.

Hartelijke groet van Inge en Gerrie
att@quiltersgilde.nl

2 opmerkingen:

Chris zei

Jullie vervelen je niet! Je gaat van het organiseren van de ene expositie naar de andere. Ik hoop van harte dat er veel meer aanmeldingen binnenkomen.

Jo Huijsman zei

Ik wens jullie heel veel succes en ik ben inmiddels bezig met mijn kronkels.