donderdag 1 oktober 2015

Nog meer inspiratie.


Een aantal dagen geleden schreef Marina Brito de Campos al over inspiratie opdoen voor de Miniquilt tentoonstelling in Hilversum van 10 tot 12 maart 2016.
Inspiratie opdoen voor een volgend werk is altijd leuk en kan op vele manieren. Via het wereld wijde web is een heleboel te vinden, maar ook een stadswandeling met fototoestel op zak levert vaak genoeg op.
Zo ben ik gisteren een half uurtje mijn stad Arnhem in gegaan om inspiratie op te doen.
Door de jaren heen zijn er verschillende bouwstijlen gebruikt bij de bouw van panden in de stad. Ondertussen is de oorspronkelijke functie verdwenen en wordt er verbouwd en/of gerestaureerd.
Soms is de oorspronkelijke functie nog terug te vinden in een gevelsteen.Dit was eens het postkantoor van Arnhem, nadat het postnl is geworden zijn een heleboel panden afgestoten, hier heeft tot vorig jaar nog een boekhandel in gezeten, totdat deze failliet ging. Nu staat het leeg en te wachten op een volgende bestemming. In de volksmond heet dit pand de Aperots. Je moet goed kijken waar het die naam aan te danken heeft, maar als je goed kijkt vindt je de reden.
Om je inspiratiebron te vergroten is het goed om in de geschiedenis te duiken, zo staan er langs de stadsrand deze panden.
Strak en zakelijk staan deze panden als een facade met de binnenstad erachter. De reden is dat ze iets verbergen. Toen de eerste spoorlijnen gebouwd werden na 1840 reisde koning Willem III vaak met de trein, na het station kwam hij over een spoorbrug, vandaar kon hij het verpauperde centrum zien liggen, dat kon natuurlijk niet, vandaar deze facade.
Nu zijn dit oude gebouwen, architectuur gaat altijd door, elke keer zijn er nieuwe ideeën en onze architekten doen hun uiterste best, de ene keer beter geslaagd dan de andere, ons te voorzien van nieuwe architectuur.
Dit is een indruk van het station van Arnhem, je ziet dit als je naar het perron gaat, volgende maand wordt het station geopend, na 20 jaar bouwen is het einde in zicht met de afronding van de stationshal, die geen rechte lijnen heeft. Ontwerper Ben van Berkel heeft ronde vormen als inspiratie gebruikt.
Of je nu een traditionele, moderne of art quilt gaat maken, genoeg inspiratie om aan de slag te gaan. Informatie over de Miniatuurquilts vindt je HIER.

De eerlijkheid gebied mij te vermelden dat de laatste 2 foto's zijn gemaakt door Pringles, lid van het forum Skyscrapercity, een forum waar je allerlei bouwprojecten vind en hun progressie van over de hele wereld.

7 opmerkingen:

miekequilt zei

Inspiratie genoeg om ons heen. Nu nog omzetten in een quilt(je). Hopelijk raken veel quilt(s)ers geïnspireerd.

Hannie de Beer zei

Een leuke architectuur impressie , van je stad! Genoeg inspiratie , alleen al het station is geweldig!

Eke zei

Goed idee om eens op een ander manier om je heen te kijken. Een inspirerende presentatie, waarvoor dank. Ik ga zeker proberen ook een quiltje te maken!

Anoniem zei

Mooi de ronde vormen van station Arnhem.

Jo Huijsman zei

Fijn Aart om in deze geweldige inspirerende stad te wonen. Het wordt vast een top mini quilt.

Nienke zei

Wat een leuke rondleiding Aart! En zoveel mooie foto's, dat geeft een zetje in de goede richting, ik ga ook beginnen!

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Het is zeker leuk om eens echt te kijken in je eigen omgeving.
In ieder geval veel mooie architectuur in jou omgeving