donderdag 13 juni 2013

Elke week een jaar: 1996

In 1996 werd de Algemene Tentoonstelling, net als dit jaar, ook in Alkmaar gehouden. Maar er waren toen nog geen art quilts en ook geen eindwerkstukken van de cursus Quilten Speciaal. Toch moesten er toen 140 quilters teleurgesteld worden, omdat er helaas geen plaats was voor hun quilts. 

In het maart nummer een artikel over fotograferen. Daar is heel wat in veranderd.... tegenwoordig gaat bijna niemand meer met z'n filmrolletje naar de fotograaf om het te laten ontwikkelen. Maar dat quilts fotograferen een lastige bezigheid is weten we maar al te goed. Gelukkig hebben wij Leny, die heel kundig is op dit gebied en altijd zorgt voor prachtige foto's in Quiltnieuws.


Wat toevallig dat er in het juni nummer een artikel staat over een uitstapje naar Dortmund in Duitsland. Het Quiltersgilde werd dit jaar ook uitgenodigd om naar de Patchwork Tage te komen met 25 quilts. Dit was een geweldig evenement waarvan een verslag komt te staan in het september nummer van Quiltnieuws!
 De eerste durfals gaan beginnen met stof verven. Het verven gebeurde toen nog met heel warm water. Ook hier is er een enorme ontwikkeling geweest in ingrediënten en methodes.
 "Steeds vaker maken quilters gebruik van de naaimachine voor het patchen en quilten". Dat is de eerste zin uit onderstaand artikel. De naaimachine is niet meer weg te denken uit de uitrusting van de quilter, hoewel er steeds nog fanatiekelingen zijn die altijd alles met de hand doen. Maar gelukkig is er niemand die je vertelt wat wel en niet mag: de keus is aan de quilter zelf.
1996:
Op 10 mei werd de Algemene Ledenvergadering in Den Dolder gehouden, aanwezig 78 leden en het voltallige bestuur dat bestond uit: Marianne Klutman-Kaptein voorzitter, Netty
Rutgers-Geerdink secretaris, Marja Gorter penningmeester, José Beenders, Dini Bouwers en Wobbie Plemper.
Voorjaar 1996 telde het Quiltersgilde ruim 11.000 leden; 22 regio’s met 46 regiovertegenwoordigers.
Elzien Schendstok nam afscheid als fotoredacteur voor Quiltnieuws. In drie jaar tijd verschenen er 260 foto’s van haar. Zij schreef een artikel over het fotograferen van quilts in Quiltnieuws nr. 47.
De 7e tentoonstelling van Miniatuurquilts van 24 t/m 27 april 1996 vond plaats in ‘De Leemkuul’ te Ermelo. Het thema was “Voorjaar”. Er kwamen ruim 1000 bezoekers kijken naar de 136 ingezonden quilts.
Van 16 tot 19 mei organiseerde het Quiltersgilde een busreis voor leden naar de Quiltexpo V in Lyon, Frankrijk.
In Alkmaar werd de jaarlijkse algemene tentoonstelling gehouden. Van 29 augustus tot en met 8 september wisten ruim elf duizend betalende bezoekers de weg naar de Grote St. Laurens Kerk te vinden. Er waren 340 quilts aangemeld maar helaas was er slechts plaats voor 200 quilts, daarom vond er een selectie plaats.

Na tien keer een midweek georganiseerd te hebben, namen  Betty van der Schaar en Olga Prins afscheid. Zij werden opgevolgd door Marijke Snijders, Hetty Prins en Wimmie Scheper. De Midweek, met 62 deelnemers, werd gehouden van 14 tot 18 oktober in Den Alerdinck te Laag-Zuthem met als thema de caleidoscoop.
Quiltnieuws nr. 48 juni 1996 was het laatste nummer dat bij drukkerij Polyprint in Hilversum gedrukt werd. De heer Theo van der Linden heeft vanaf het prille begin de ontwikkeling van Quiltnieuws meegemaakt en met de redactie meegedacht. Vanaf nr. 49 werd Quiltnieuws gedrukt bij Drukkerij Dijkgraaf-Rijsdorp uit Apeldoorn. Sinds enige jaren verzorgden zij reeds de poster voor de Algemene Tentoonstelling. In december verscheen Quiltnieuws nr 50!
Ingeborg Kooijman nam afscheid van de regio Zuid-Holland zuid. Tien jaar was zij als regiovertegenwoordigster actief. Bovendien was ze enige jaren bestuurslid en ook heeft ze actief meegewerkt aan de organisatie van de Midweek.
Anneliese Pols, de International Representative (IR) voor de European Quilt Association moet op doktersadvies haar werkzaamheden opgeven. Zij wordt opgevolgd door Dini Bouwers-de Zwart. De EQA werd uitgebreid met Oostenrijk en Italië.Rose-Anne

3 opmerkingen:

feltfree på Åsly zei

Wat is dat leuk om terug te lezen over hoe het toen ging.

Hannie de Beer zei

Een heel interessant jaar met toch belangrijke stappen op verschillend gebied ,wat we nu heel normaal vinden en doen!

Nienke zei

Geweldig, verfsters zijn: toverkoninkjes boven dampende potten, je ziet het gewoon voor je he? Erg leuk inkijkje weer!